Μέσα στον πανικό από τις εξελίξεις και τις συνεχείς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητούν όλο και περισσότερα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, έχει υποβαθμιστεί μια πολύ σημαντική σκηνή από το ελληνικό δράμα: ότι αντίθετα με την κυρία Μέρκελ, την γαλλίδα υπουργό Οικονομικών που μπήκε πρόσφατο στο χορό όσων ζητούν κι άλλο αίμα και τους Ευρωπαίους νεοφιλελεύθερους, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που από την αρχή της κρίσης επιμένουν σε μια διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Χθες στην Γερμανία, ο ηγέτης του κόμμματος της ΑριστεράςDietmar Bartsch πρότεινε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, ‘μορατόριουμ’ για το χρέος της Ελλάδας, προκειμένου να ανακουφιστεί προσωρινά η οικονομικά ταλαιπωρημένη χώρα, όπως εξήγησε. Πρόταση που σημαίνει το πάγωμα των δανειακών απαιτήσεων για συγκεκριμμένο χρονικό διάστημα.
Οι Γερμανοί πράσινοι και οι σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν από την πλευρά τους ότι οι γερμανικές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να βοηθήσουν στην σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Υπερ του μορατόριουμ ή της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους τάχθηκε χθές και η ελβετική εφημερίδα Tribune de Genève που σημείωνε ότι την Ελλάδα πρέπει να βοηθήσουν και ελβετικές τράπεζες «από την στιγμή μάλιστα που κατέχουν το ένα πέμπτο από τα ελληνικά ομόλογα, που βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών».
«Οι τράπεζες, -πρόσθετε η εφημερίδα- θα μπορούσαν να παραιτηθούν από ένα μέρος των δανείων τους προς την Αθήνα ή να δεχθούν επιμήκυνση της προθεσμίας πληρωμής των δανείων και εξόφλησης των τόκων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τέτοια μέτρα θα βοηθούσαν αναμφίβολα περισσότερο την Ελλάδα από τα απλά δάνεια με επιτόκιο 5%. Διαφορετικά, κατέληγε η εφημερίδα, το σχέδιο σωτηρίας των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μοιάζει σισύφειο.. Η (αμεση) εξόφληση του χρέους της θα επιβάλλει δραστικές οικονομίες που οδηγούν σε ύφεση, δηλαδή σε αυξημένο χρέος».
Σε ένα αφιέρωμα της για την ελληνική κρίση το Σαββατοκύριακό, η γαλλική αριστερή εφημερίδα L Humaniteέκανε δημόσια έκκληση για τη σωτηρία, όπως αναφέρει, του ελληνικού λαού. H έκκληση επισημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την πτώχευση του κράτους του, αλλά είναι αυτός που δέχεται την επίθεση των χρηματοπιστωτικών αγορών και των διεθνών οργανισμών. Η ΕΚΤ χορήγησε κολοσσιαία δάνεια στις τράπεζες με επιτόκιο μόνο στο 1%, ενώ τώρα οι τράπεζες αυτές ζητούν από τα κράτη επιτόκια μεταξύ 4% και 8% έγραφε η εφημερίδα για να καταλήξει: «Τα επιτόκια για την Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1%, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, εκτός της δέσμευσης της διατήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της απασχόλησης και των δημόσιων υπηρεσιών».
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας που είχε τίτλο «Tous grecs !» (Όλοι Έλληνες!) προειδοποιεί ότι αυτό που υφίσταται σήμερα η Ελλάδα θα υποστούν στο μέλλον και άλλα κράτη της Ευρώπης, επικρίνοντας την αδράνεια των Ευρωπαίων, έναντι της κερδοσκοπίας που ασκούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε βάρος των κρατών και των πολιτών τους.
Στην Ισπανία, στην οποία και η κυβέρνηση Θαπατέρο έχει κρατήσει διαφορετική στάση από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Gaspar Llamazares, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος «Ενωμένη Αριστερά» (Izquierda Unida) καυτηρίασε χθες την στάση κερδοσκόπων και ευρωπαικών κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μια προσβολή». Η αριστερά στην Ευρώπη προτείνει λύσεις διαφορετικές από τις αδιέξοδες απομιμήσεις των καταστροφικών πολιτικών που ακολούθησε το ΔΝΤ σε άλλες χώρες και οι οποίες παρουσιάζονται στην Ελλάδα ως ριζοσπαστικές λύσεις.
Το Σαββατοκύριακο εξάλλου, την ανάγκη αλληλεγγύης με την Ελλάδα τόνισε σε συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία ο ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πρωταγωνιστής του Μάη του '68 και ο οποίος συν-προεδρεύει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να προσφέρει τα χρήματα στην Ελλάδα με 5%....Η Ευρώπη πάσχει από έλλειψη αλληλεγγύης». «H Eυρωπαϊκή Eνωση είναι μία πολιτική κοινότητα που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς”, πρόσθετε στο Εθνος ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του Eυρωκοινοβουλίου Θεωρώ ότι η συμπεριφορά ορισμένων κρατών-μελών σήμερα δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και επικίνδυνη.»
Είναι τέλος αξιοσημείωτο ότι ενώ όλη σχεδόν η ανθρωπότητα , συμπεριλαμβανομένων συντηρητικών εφημερίδων και αναλυτών, θεωρεί πλέον ότι μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους -είτε πάρει την μορφή του μορατόριουμ ή κάποια άλλη- είναι από απαραίτητη έως αναπόφευκτη, κάθε παρόμοια πρόταση απορρίφθηκε χθες μετά βδελυγμίας από τα αθηναικά τηλεοπτικά παράθυρα. Η ιδέα προφανώς είναι ότι προκειμένου να δυσαρεστηθούν οι ξένοι δανειστές είναι προτιμότερο να υποφέρουν οι φτωχοί, που ευθύνονται άλλωστε για όλα τα δεινά της χώρας...
φωτό: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΣ
Δείτε επίσης:
- Αποσπάσματα από την πρόσφατη διεθνή εκδήλωση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
- Ομιλία του Lothar Bisky, Προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Συμπροέδρου της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).
- Χαιρετισμοί εκπροσώπων του Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας (Bloco de Esquerda, ομιλητής Miguel Portas), της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας (Izquierda Unida, ομιλητής Francisco Frutos), του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας (PCE, ομιλητής Fabio Amato) και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας (PRC, ομιλητής Fabio Amato).
- Ομιλία του Pedro Páez, Συντονιστή της Τράπεζας του Νότου (Banco del Sur), τ. Υπουργού Οικονομικών του Εκουαδόρ και μέλους της Επιτροπής Στίγκλιτς (Stiglitz Committee).
- Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου του ΣΥΝ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
- Σχόλια στο περιθώριο των ομιλιών (Αλέξη Τσίπρα, Lothar Bisky, Pedro Páez)
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.