Πηγή : "Το Ποντίκι" , 8/4/2010
Δημήτρης Καζάκης
Τις τελευταίες ιδιαίτερα ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη αναδιανομή ομολόγων του ελληνικού χρέους. Το γεγονός αυτό είναι που κυρίως παρασύρει τα επιτόκια-spread στα ύψη. Μια σειρά επενδυτικές τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές και Hedge Fund εκμεταλλεύονται την διαφαινόμενη πτώχευση της χώρας για να αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά μεγάλες ποσότητες ελληνικών τίτλων. Είναι δε τέτοια η προσφορά ελληνικών τίτλων από τους αρχικούς κατόχους τους, που οι διεθνείς κερδοσκόποι αγοράζουν κοψοχρονιά. Με τον τρόπο αυτό, σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέος τίθεται υπό των έλεγχο των πιο κερδοσκοπικών κεφαλαίων διεθνώς που ειδικεύονται στην εκμετάλλευση υπερχρεωμένων χωρών. Στη διεθνή ορολογία αποκαλούνται Vulture Funds, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια γύπες.
Τι είναι αυτά τα επενδυτικά κεφάλαια; Είναι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές που αγοράζουν τίτλους χρέους που έχει εκδώσει μια επιχείρηση ή ένα κράτος το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Στόχος τους είναι να αγοράσουν αυτούς τους τίτλους όσο πιο φθηνά γίνεται και κατόπιν να απαιτήσουν την αποζημίωσή τους από τον εκδότη αυτών των τίτλων, όταν αυτός θα έχει χρεωκοπήσει. Την απαίτησή τους αυτή την στοιχειοθετούν συνήθως με δυο τρόπους: (α) Προσφεύγοντας στα δικαστήρια των ανεπτυγμένων χωρών για να εκδώσουν εκτελεστές αποφάσεις σε βάρος της χώρας-οφειλέτη. (β) Εκβιάζοντας τη χώρα που βρίσκεται υπό καθεστώς πτώχευσης μην επιτρέποντας την αναπροσαρμογή ή την αναδιάρθρωση του χρέους της, αν δεν αμειφθούν πλουσιοπάροχα. Στην περίπτωση, π.χ., της Αργεντινής αυτά τα Vulture Funds κατόρθωσαν λίγους μήνες πριν την επίσημη πτώχευση της χώρας να αγοράσουν αρκετούς τίτλους χρέους μόλις στο 20% της ονομαστικής τους αξίας. Με την κήρυξη της επίσημης χρεωκοπίας και την εγκατάσταση του ΔΝΤ το 2002, αυτοί οι κερδοσκόποι απαίτησαν με δικαστικές αγωγές εναντίον της Αργεντινής να αποζημιωθούν στο ακέραιο της ονομαστικής αξίας των τίτλων που είχαν στα χέρια τους. Η Αργεντινή δεν έχει ξεμπλέξει ακόμη με δαύτους, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας κατέφυγε ξανά στο διεθνή δανεισμό με υψηλό κόστος (με επιτόκιο άνω του 10%) προκειμένου να ξεπληρώσει μέρος των απαιτήσεών τους.
Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Για παράδειγμα ένα τέτοιο επενδυτικό κεφάλαιο, το Donegal International με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, προσέφυγε το 2007 στα Βρετανικά δικαστήρια εναντίον της Ζάμπια με το αίτημα να αποζημιωθεί για ένα δάνειο που η συγκεκριμένη χώρα είχε συνάψει με τη Ρουμανία το 1979 και είχε εξαγοράσει ο επενδυτικός οίκος από την Ρουμανική κυβέρνηση. Το δάνειο ήταν ονομαστικής αξίας 15 εκατ. δολ. και είχε συναφθεί με τη Ρουμανία προκειμένου η Ζάμπια να αγοράσει Ρουμάνικα τρακτέρ. Η Donegal το είχε πρόθυμα εξαγοράσει πληρώνοντας μόνο 3,2 εκατ. δολ. Από το δικαστήριο ζητούσε να της επιδικαστεί αποζημίωση συνολικής αξίας 55 εκατ. δολ. Μετά από θετική απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, η Ζάμπια συμφώνησε να συμβιβαστεί στα 15,5 εκατ. δολ.
Το Νοέμβριο του 2009 ένα άλλο Βρετανικό δικαστήριο διέταξε τη Λιβερία να καταβάλει 20 εκατ. δολ. σε δυο επενδυτικά κεφάλαια, στο Hamsah Investments με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και την Wall Capital με έδρα τα Νησιά Καϊμάν. Η απαίτηση βασιζόταν σ’ ένα δάνειο 6,5 εκατ. δολ. που η Λιβερία είχε συνάψει με την πρώην Chemical Bank των ΗΠΑ το 1978. Ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε το 2002 ότι η Λιβερία χρωστούσε 18 εκατ. δολ. και έκτοτε τα δυο επενδυτικά κεφάλαια προσπαθούσαν να εισπράξουν την οφειλή μαζί με τους τόκους υπερημερίας. Κι επειδή η Λιβερία βρισκόταν, όπως και συνεχίζει να βρίσκεται, υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Αφρικανικής Τράπεζας Αναπτύξεως, η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου εκτελέστηκε αναγκάζοντας μια ρημαγμένη χώρα από έναν υπερδεκαετή εμφύλιο να πληρώσει στους γύπες της διεθνούς αγοράς πάνω από το 5% του κρατικού της προϋπολογισμού.
Συνήθως τα επενδυτικά κεφάλαια αυτού του τύπου συνδέονται με επενδυτικές τράπεζες, όπως π.χ. την Goldman Sachs, που τα βοηθούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και να οικοδομήσουν τις απαραίτητες διασυνδέσεις με τις χώρες που θέλουν να λεηλατήσουν. Μπροστά στη διαφαινόμενη επίσημη χρεωκοπία της Ελλάδας τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί για την εξαγορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά ανέρχονται περίπου στα 7 δις ευρώ και έχουν θέσει σαν στόχο την εξαγορά άνω των 45 δις ευρώ ελληνικού χρέους. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Πρωταγωνιστές αυτών των εξαγορών είναι τα Hedge Funds που είχαν συναντηθεί σε άτυπο δείπνο εργασίας στο Μανχάταν στις 8 Φεβρουαρίου. Κι όχι μόνο.
Την πόρτα για την είσοδο αυτών των κερδοσκόπων στη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση με τις δυο εκδόσεις ομολόγων 7ετούς και 20ετούς διάρκειας την Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη. Η κυβέρνηση με την έκδοση του 7ετούς ομολογιακού δανείου των 5 δις ευρώ, που μόλις και μετά βίας κάλυψε χάρις κυρίως στις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, οι οποίες επωμίστηκαν πάνω από το 40% της προσφοράς, όπως και με το 20ετές όπου αντί για ένα 1 δις ευρώ, που ζητούσε, κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 390 εκατ. ευρώ, έσπειρε τον πανικό στις αγορές ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό το μήνυμα που φρόντισε η κυβέρνηση να περάσει στις αγορές είναι ότι η Ελλάδα αδυνατεί πλέον να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Έτσι, αρκετοί κάτοχοι ελληνικών ομολόγων καταμεσής της Μεγάλης Εβδομάδας έτρεξαν να ξεφορτωθούν όπως-όπως τους τίτλους τους στη δευτερογενή αγορά, δημιουργώντας κατάσταση ενός «μίνι» κραχ. Γι’ αυτό και τα spread άρχισαν να καλπάζουν από την επομένη των δυο εκδόσεων.
Την κατάσταση αυτή επιδείνωσε δραματικά και η επίσημη ανακοίνωση ότι προς τα μέσα Απριλίου η χώρα θα επιχειρήσει να εκδώσει ομόλογα δολαρίου, ώστε να επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας. Η ανακοίνωση αυτή στη γλώσσα των αγορών σήμαινε ότι η Ελλάδα επιβεβαίωνε την αδυναμία της να στηριχθεί στο ευρώ και να αντλήσει κεφάλαια από την ευρωπαϊκή αγορά, όπως έκανε χρόνια τώρα. Το αποτέλεσμα είναι να ενισχυθεί το ξεπούλημα ελληνικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά και τα επιτόκια να εκτοξευθούν άνω του 7,1%. Ποιος επωφελήθηκε από αυτή την κατάσταση; Μα φυσικά οι κερδοσκόποι των Hedge Funds που βρήκαν την ιδανική ευκαιρία να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους κοψοχρονιά, έως και 15% της ονομαστικής τους αξίας, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση πυροδότησε εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες ένα αλησβερίσι στις αγορές όπου αγοράζεται και πουλιέται όχι μόνο το χρέος της χώρας, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα.
Όλα αυτά συνέβησαν «κατά λάθος»; Εν αγνοία της κυβέρνησης, ή από πρόθεση; Το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την εποχή της επίσκεψης του Πόλσον στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, έως και σήμερα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μεθοδεύουν συναντήσεις με κλιμάκια χρηματιστών και επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, να μεσολαβούν με τράπεζες και τραπεζίτες και να επιδίδονται σε κάθε είδους «δημιουργική χρηματοπιστωτική πρακτική», όπως κάνει πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs που σήμερα βρίσκεται επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να πιστέψει κανείς στις αθώες προθέσεις των ιθυνόντων.
Η κυβέρνηση έχει βρεθεί παγιδευμένη στη δική της πολιτική και στην πρακτική εθελοδουλίας που εφαρμόζει προκειμένου να εξαγνίσει την ΕΕ και το ευρώ. Από την τακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα έχουμε τα εξής αποτελέσματα:
Πρώτο: Όχι μόνο έχει εξουθενώσει το λαϊκό εισόδημα, έχει τσακίσει την αγορά και έχει βυθίσει την οικονομία σε μια ύφεση που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει σ’ ολόκληρη την μετεμφυλιακή περίοδο της ιστορίας της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος περισσότερο από 2,5%, ενώ το Economist υπολογίζει ότι με τις καλύτερες των προϋποθέσεων το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει πάνω από 5% έως το 2014. Αυτό σημαίνει ότι έως το 2014 η ανεργία θα εκτοξευθεί με βάση τον επίσημο τρόπο μέτρησης στο 25-30%.
Δεύτερο: Παρά την σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, τα ταμεία της κυβέρνησης είναι περισσότερο άδεια φέτος απ’ ότι πέρυσι. Ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, εκτιμά σε έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας ότι το δημόσιο έλλειμμα, που η κυβέρνηση υπολόγισε σε 12,7% του ΑΕΠ για το 2009, έχει φτάσει στο 16% του ΑΕΠ! Ανάλογες εκτιμήσεις κάνει και η Κομισιόν, η οποία εκτιμά ότι το 2010 θα κλείσει με δημόσιο έλλειμμα της τάξης τουλάχιστον του 13% του ΑΕΠ. Κι όλα αυτά γιατί αφενός η πρωτοφανής απόλυτη μείωση του λαϊκού εισοδήματος και η ως εκ τούτου δραστική συρρίκνωση της εσωτερικής ζήτησης δεν θα αποφέρει τα προσδωκόμενα έσοδα στο κράτος, αφετέρου η διαρκώς αυξανόμενη εξυπηρέτηση του χρέους θα επιβαρύνει δραματικά τις δαπάνες.
Τρίτο: Το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν πρόκειται να συγκρατηθεί, αλλά όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι πρόκειται να εκτοξευθεί σε νέα ύψη. Έως το 2012 θα βρίσκεται στο 150% ενώ η εξυπηρέτησή του θα απορροφά το 35-40% του ΑΕΠ της χώρας!
Το μόνο που έχει καταφέρει η πολιτική της «αποκατάστασης της αξιοπιστίας στις αγορές», είναι να μετατρέψει τη χώρα σε έρμαιο των διεθνών κερδοσκόπων, οι οποίοι μόνο από την αύξηση των επιτοκίων έχουν αποκομίσει πάνω από 13 δις ευρώ επιπλέον κέρδος. Πώς αντιδρά στην κατάσταση αυτή η κυβέρνηση; Συνεχίζει στον ίδιο καταστροφικό μονόδρομο. Επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για τους γύπες της αγοράς, αλλά και για το ΔΝΤ, με τις αποκαλούμενες «μεταρρυθμίσεις». Στη διεθνή πρακτική οι κερδοσκόποι και το ΔΝΤ πάνε χέρι με χέρι. Οι εκβιασμοί από τα διάφορα Vulture Funds και η επιβολή της βίαιης αναδιάρθρωσης του χρέους από το ΔΝΤ έρχονται να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλο.
Κι ενώ το παιχνίδι των κερδοσκόπων με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μέχρις ότου εξασφαλιστούν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για ημέτερους και μη από την αγοραπωλησία της χώρας, το ΔΝΤ εμφανίζεται ήδη έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Σύμφωνα με μια έκθεση των Simon Johnson και Peter Boone του Petersen Institute, που συνεργάζονται με το ΔΝΤ στην εκπόνηση σχεδίων «διάσωσης» για χώρες σαν την Ελλάδα, οι επιλογές για τη χώρα είναι τρεις:
Α) Ακόμη πιο δραστική μονόπλευρη λιτότητα η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει με 10% στο ΑΕΠ περικοπή των δαπανών του κράτους. Οι περικοπές θα πρέπει θα εξαπλωθούν σ’ όλη την οικονομία με στόχο να μειωθεί το συνολικό εργατικό κόστος τουλάχιστον κατά 20% την πρώτη χρονιά, ώστε να ανακτηθεί η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας και να μην χρειαστεί να βγει από το ευρώ. Αντίθετα ο Έρικ Νίλσε της Goldman Sachs εκτιμά ότι η «εσωτερική υποτίμηση», προκειμένου η χώρα να μην βγει από το ευρώ, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο δραστική και να κινηθεί στο 20 με 25% της εσωτερικής ζήτησης. Όλα αυτά βέβαια σημαίνουν απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, δραστική μείωση αποδοχών, κοκ.
Β) Επίσημη πτώχευση της χώρας με αναστολή πληρωμών τοκοχρεωλυσίων για τουλάχιστον δυο χρόνια. Με την επίσημη πτώχευση η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών της ευρωζώνης, αντί να επωμιστούν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, θα αναλάβουν το κόστος στήριξης των τραπεζών τους που κατέχουν τον κύριο όγκο του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα αναλάβει να προστατεύσει τις ελληνικές τράπεζες με απαγορεύσεις αναλήψεων, καθώς και με αποζημιώσεις προς τις ιδιώτες πιστωτές. «Με λίγα λόγια η Ελλάδα θα υποστεί μια τεράστια πιστωτική και οικονομική κατάρρευση, ενώ το ΑΕΠ θα πέσει απότομα.» Μόνο έτσι θα μπορέσει να κρατηθεί η χώρα εντός του ευρώ.
Γ) Εφαρμογή της κλασσικής συνταγής του ΔΝΤ, η οποία προβλέπει έξοδο – έστω προσωρινά – από το ευρώ, υιοθέτηση εσωτερικού πληθωριστικού νομίσματος και δραστική υποτίμησή του έως και 50%. Ταυτόχρονα η χώρα θα προχωρήσει υπό την εποπτεία του ΔΝΤ σε αναδιάρθρωση του χρέους με το να μετατρέψει το κύριο μέρος του από ευρώ σε υποτιμημένο εσωτερικό νόμισμα, που θα μπορεί το κράτος να αντλεί μέσα κυρίως από εσωτερικό δανεισμό, όπως γινόταν και πριν την έλευση του ευρώ. Αφού ακολουθηθεί μια μακρόχρονη πολιτική «εξυγίανσης» της ελληνικής οικονομίας υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, η χώρα κατόπιν θα είναι ελεύθερη να επιστρέψει στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, τόσο η ηγεσία του ΔΝΤ, όσο και η Γερμανία, θεωρούν ως πιο ρεαλιστική με δεδομένη την κατάσταση της χώρας, την τελευταία επιλογή. Το ποια τελικά επιλογή, ή ποια παραλλαγή θα επικρατήσει θα εξαρτηθεί καθαρά από τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, των τραπεζών και των ευρωκρατούντων.
Εχω κάποιες ενστάσεις...Τα κεφάλαια ποντάρουν στο κλίμα πτώχευσης αλλά δεν περιμένουν την πτώχευσή μας δλδ παύση πληρωμών, το αντίθετο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε απλοποιημένες και γενικές γραμμές, οι αγορές των ομολόγων λειτουργούν ως εξής: Οταν χαθεί η εμπιστοσύνη στα ομόλογα (και όχι μόνο τότε, διαβάστε και παρακάτω) οιο επενδυτές προσπαθούν να τα ξεπουλήσουν. Αυτό βάσει του νόμου προσφοράς- ζήτησης σημαίνει ότι οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά πεφτουν. Ομως πτώση της τιμής συνεπάγεται (ταυτοτικά) άνοδο των "επιτοκίων"/ακριβέστερα αποδοσεων. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι σε νό δανεισμό του κ΄ρατους το επιτόκιο των νέων ομολόγων θ απρέπει να είναι τουλάχιστον τέτοιο ώστε να αποδίδει το ίδιο με τα παλιά. Διότι σε αντίθετη περίπτωση οι επενδυτές που το κατέχουν δε θα μπορούν σε μια έκτακτη στιγμή να το ρευστοποιήσουν χωρίς ζημιές. (Μπορούν βέβαια να το κρατήσουν και να πάρουν τον τόκο). Και αυτό το επιτόκιο ισούται με αυτό που επικρατεί για τα παλιά στη δευτερογενή αγορά. Ετσι αν τα σπρεντ στη δευτερογενή είναι υψηλά, ο επόμενος δανεισμός θα είναι υψηλός. Τώρα το σοβαρό και βασικό θέμα που αποκρύπτουν οι νεοφιλελε'υθεροι είναι ότι το ξεπούλημα των ομολόγων δεν οφείλεται μόνο στην πολύ κακή κατάσταση της οικονομίας (χρειάζεται και αυτή αλλιώς θα μπορούσαν να τα κάνουν σε όλες τις χώρες άνετα). Συμβαίνει το εξής: Οπως και με τις μετοχές, μεγάλοι επενδυτές προβαίνουν σε τρομοκρατικές δηλώσεις και διασπορά φημών ώστε να τρομάξουν όλους τους υπόλοιπους ενώ παράλληλα προβαίνουν και σε εσκεμμένο ξεπούλημα ομολόγων ώστε να ρίξουν τις τιμές (ανεβάσουν τα σπρεντ). Αυτό σε συνδυασμό και με τα CDS των οποίων η αύξηση της τιμής "δίνει σήμα" για επισφαλή ομόλογα οδηγεί σε ξεπούλημα και από μικρότερα ψάρια-επενδυτές που ανησυχούν. Και μην ξεχνάτε ότι το 75% της αγοράς των CDS την ελέγχουν τρεις "οίκοι". Μια συνηθισμένη πρακτική είναι το σορτάρισμα κατά το οποίο δανείζονται από ένα χαρτοφυλάκιο ομόλογα, τα οποία κατόπιν πουλάνε σε τιμή ας πούμε 100 και κατόπιν επιστρέφουν στον κάτοχο του χαρτοφυλακίου αυτά τα ομόλογα αγοράζοντας τα ακόμα και στην ίδια συνεδρία καμιά φορά, σε (ελπίζουν) χαμηλότερες τιμές ας πούμε 80. Ετσι βγάζουν από τη διαφορά κέρδος 20 (υποτιμητική κερδοσκοπία, βασίζεται σε ελπίδα πτώσης τιμής των τίτλων). Τώρα σκεφτείτε ότι όσο ανεβαίνουν τα σπρεντ τόσο η ανησυχία εντείνεται και τα φαινόμενα αυτά χειροτερεύουν. Επίσης τα CdS ανεβαίνουν και κάποιος που έχει αγοράσει CDS μπορεί να το πουλήσει τώρα σε ψηλότερη τιμή βγάζοντας κέρδος (ανατιμητική κερδοσκοπία). Οπως καταλαβαίνετε, σε κανέναν επενδυτή που κατέχει ομόλογα δεν συμφέρει η χώρα να χρεοοκωπήσει δλδ να μην πληρώσει το χρέος γιατί τα ομόλογα γίνονται κουρελόχαρτα!! Εδώ έρχεται το ΔΝΤ ή ο ευρωπαικός μηχανισμός ή συνδυασμός τους και φροντίζει να μας δανείσει για να πληρώσουμε όλα μας τα χρέη!!!! Αρα το ΔΝΤ σώζει τους επενδυτές όχι την Ελλάδα. Ενώ ταυτόχρονα την αγοράζει κοψοχρονιά και επιβάλλει σκληρό νεοφιλελεύθερο μεσαίωνα. ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ!!
Να γιατί τα σπρεντ δεν πέφτουν!! Διότι ο μηχανισμός εξασφαλίζει να μην συμβεί παύση πληρωμών και να μη δανειστούμε με χαμηλά επιτόκια. Να γιατί μας γδέρνουν και θα συνεχίσουν αν δεν τους χαλάσουμε τη σούπα που σημαίνει
α)Δανειζομαστε από Κινα, Αραβες ή δεν ξέρω από που άλλού με χαμηλά επιτόκια
β) Με private placement ή/ και λαικα ομόλογα σε καθορισμένο από το κράτος χαμηλό επιτόκιο έστω κάποιο ποσό
γ)Απειλούμε με παύση πληρωμών εδώ και τώρα! Οπότε μπορεί και να αλλάξουν γραμμή. Αν ¨οχι έχουμε συζητήσει εδώ στο blog τι μπορεί να γίνει εκτός EE για να χουμε τις λιγότερο οδυνηρές συνέπειες.
Oρίστε τι πρέπει να γίνει!!!
@Ψευτοστέργιος
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει. Καλά τα λες,
Ας υποθέσουμε ότι εμείς στο blog (και γενικότερα) συμφωνούμε με αυτά που προτείνεις, είτε με το Λαφαζάνη, είτε με το Καζάκη, είτε με κάποιον άλλο.
Μετά τι γίνεται; Μιά και κανείς (σας) δεν κυβερνάει τη χώρα;
Δεν θέλω να θυμήσω το ανέκδοτο με τη γάτα,τα ποντίκια, το κουδούνι, αλλά καμιά ρεαλιστική, πειστική και εφαρμόσιμη ιδέα, για την αντιμετώπισης αυτών των απατεώνων που μας κυβερνούν και εφαρμογή άλλων προτάσεων, θα ακούσουμε;
Γιατί αν περιμένουμε απ'την Αριστερά που ζεί στον κόσμο της και δεν μπορεί ούτε μιά κοινή συγκέντρωση να συμφωνήσει, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Θα ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο και πρακτικό;
Από αναλύσεις και ερμηνείες των γεγονότων χορτάσαμε;
Για το πως θα αλλάξουμε τα πράγματα, που έλεγε και ο Κάρολος, θα μας πεί κανείς..
Mάλλον δεν παρακολουθείς το blog. Γιατί αυτά που λες για το έλλειμμα της αριστεράς τα λέω πρώτος εγώ επανειλημμένα! Και εδώ πέρα έχουν προταθεί συγκεκριμένες λύσεις. Και τώρα αυτό πρότεινα.Διάβασε το τέλος του σχολίου μου. Λέω α, β, γ τι να γίνει. Σε περίπτωση που φτάσουμε στο σημείο γ και δεν "μασήσουν στην παύση πληρωμών" τότε δες ποια είναι η λύση συνοπτικά εδώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/04/stasiplhromon.html, εδώ
http://www.inclusivedemocracy.org/brochures/2010.02.14__anti-EE_brochure__14.02.2010.htm
και εδώ αναλυτικά σελ 13-20:
http://dosepasa.files.wordpress.com/2010/03/kceb5cf86ceaccebbceb1ceb9cebf-7-report.pdf
Καλό διάβασμα. Και αν συμφωνείς ενημέρωσε και τους υπόλοιπους. Και κατεβαίνετε και στις πορείες βέβαια.
Ψ-Στεργιε,
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ηθελα να ρωτησω πόσο εφικτο ειναι να δανειστουμε απο Κινα/Αραβια/Ρωσια. Καπου διαβασα οτι στην προσπαθεια μας να δανειστουμε σε δολαρια, σκοντάψαμε σε ακριβο επισης χρημα.
Τωρα σχετικα με λαικο ομολογο. Γιατι δεν ακουγεται απο πουθενα αυτη η αποψη; Κατι ειχε πει παλια ο Ανδρουλακης, αλλα δεν ξερω γιατι δεν περπατησε. Μηπως επειδη φοβουνται οτι θα στεγνωσουν οι τραπεζες; Νομιζεις οτι το κανουν μονο και μονο να μην τις στερησουν τα κερδη;
Επισης πιστευεις οτι το σεναριο "σταση πληρωμων+μενουμε ευρω" δεν θα σημαινε ταυτοχρονα οτι θα μας εδιωχναν και απο το ευρω με τις κλωτσιες;
ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ-ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΦΙΛΕ , ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον απόηχο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση (και που'στε ακόμα) και των θυσιών στις οποίες καλεί τον ελληνικό λαό , πολλές είναι οι λύσεις και οι προτάσεις που ακούγονται .Κάποια απο αυτές είναι και η έκδοση Λαϊκού ομολόγου. Tί σημαίνει αυτό ?Σημαίνει πως το κράτος θα μπορούσε να δανειστεί απευθείας απο τους πολίτες του , χωρίς να είναι αναγκασμένο να κάνει εξευτελιστικές μετάνοιες και συμβιβασμούς προς τέρψιν των αγορών. Επίσης , με το πέρας του χρόνου της επένδυσης, ένα σημαντικό κέρδος θα αποδιδόταν σε όποιο πολίτη δάνειζε ζεστό χρήμα στο κράτος σε μια στιγμή που το έχει απόλυτη ανάγκη, βοηθώντας έτσι και την Ελλάδα .
Φυσικά , αυτό θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην ρευστότητα των τραπεζών , από την στιγμή που κάποιοι θα επέλεγαν να αποσύρουν χρήμα από τους αντίστοιχους τραπεζικούς λογαριασμούς και να το χρησιμοποιήσουν επενδύοντας το στην οικονομία της χώρας .
Μέχρι και χθές απορούσα , πώς μια τέτοια λύση δεν είχε περάσει απο το μυαλό κάποιου κρατικού λειτουργού - υπουργού , μιας και είναι μια πρόταση που συχνά πυκνά συζητιέται σε διάφορα πηγαδάκια .
Ε, ΛΟΙΠΟΝ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ...Και για μία ακόμα φορα , τα τζιμάνια είναι ένα βήμα πιό μπροστά απο όλους μας(με την βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων - βλέπε ΜΜΕ). Ελληνικά Λαϊκά Ομόλογα συνολικού ποσού 8 δίς υπάρχουν και διατίθενται(?) προς πώληση !!! Αυτά ήταν τα καλά νέα , γιατί έχω και τα άσχημα :Τα εν λόγω ομόλογα διατίθενται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μεσω Τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών . Τι σημαίνει αυτό ? Σημαίνει πως οι τράπεζες εχουν αγοράσει 8 δις από το χρέος του ελληνικού δημοσίου με επιτόκιο 6,10% , και πως από αυτά τα 8 δις , στην αγορά τελικά αποφάσισαν να διαθέσουν ΜΟΝΟ τα 500εκατ. . Σημαίνει πως ενώ το επιτόκιο κέρδους για την τράπεζα(όπως δηλαδή διατίθενται απευθείας από το κράτος) είναι στο 6,10% , στον επενδυτή πωλείται με 5,50% , και σε τιμή που ορίζεται από την ίδια , με άμεση επίπτωση στην τελική απόδοση του ομολόγου και στο κατά πόσο εν τέλει συμφέρει και η αγορά του .
Τελευταίο και σημαντικότερο : Το συγκεκριμένο είδος επένδυσης δεν έχει διαφημιστεί καθόλου, τόσο από το κράτος , όσο και από τις ίδιες τις τράπεζες ( όχι πως θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό φυσικά…)
Αν σηκωθήκατε από τις καρέκλες σας πάντως , ξανακαθίστε… Τα ομόλογα διατίθεντο προς πώληση από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι και την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010. Όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε δηλαδή , οσο για το τι άκουσε, μάλλον όχι κ πολλά και μάλλον όχι τυχαία…
Με λίγα λόγια και συνοψίζοντας : Η κυβέρνηση έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα . Ανέθεσε στις τράπεζες να προωθήσουν μια επένδυση καθαρά ασύμφορη για αυτές (συμφέρουσα όμως για την χώρα) , με αποτέλεσμα αυτή η επένδυση να "θαφτεί" και εν τελει να αχρηστευτεί.Ίσως οι υπουργοί μας να βγαίνουν περίλυποι και να καμώνονται πως αναγκάζονται να λαμβάνουν "επώδυνα" (οχι πάντως για τους ίδιους) μέτρα , την ίδια στιγμή που η χώρα βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό της .
Αλήθεια, τί απέγινε εκείνο το νομοσχέδιο για την στήριξη των νοικοκυριών??Χάθηκε σε κάποιο συρτάρι ?
Βαλτοί ή βλάκες ?? your call..
Για την ανάγκη αυτοχρηματοδότησης της χώρας με λαϊκά ή εθνικά ομόλογα μπορείτε να δείτε:
ΑπάντησηΔιαγραφή-http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/1595.aspx
-http://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2010/03/banksters.html
-http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=10991007
Με αφορμή αυτό που αναφέρεται στο άεθρο για το χρέος της Ζάμπια και την εμπλοκή της Ρουμανίας. Είναι απο τα θέματα που απέκρυψαν οι αριστεροί και η αριστερά γενικά. Το ρόλο που έπαιξαν οι κομουνιστικές Βαλκανικές χώρες, σαν μεσάζοντες στα ποιο στυγνά σχέδια των καπιταλιστών της Δύσης. Οποιος τα ακούει για πρώτη φορά,σημαίνει ότι ήταν χαμένος στις παρωπίδες του,ή είναι ακόμη μεγάλος υποκριτής και φοβιτσιάρης.Είναι θέματα σοβαρά που αφορούσαν τα περισσότερα κράτη της πολύπαθης Αφρικής,και κάποια στιγμή θα χρειαστεί κάποιοι να απολογηθούν γι’αυτά.Και ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες.
ΑπάντησηΔιαγραφή«O Ανώνυμος είπε... ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ-ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ»
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου το νέο; Ομόλογα βγάζει συνεχώς το κράτος για χρόνια και τα «χώνει» όπου μπορεί, τα κάνει και «δομημένα» και αναγκάζει Ταμεία, Οργανισμούς κλπ να τα πάρουν. Όχι όμως απευθείας αλλά από νταβατζήδες – τραπεζίτες. Το έργο παίζεται εδώ και χρόνια…
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να τρέξει πιο μπροστά από το σύστημα με τα τροχούλια του συστήματος κάνει λάθος. Αυτά είναι πάντα στις σιδηροτροχιές του συστήματος και σε πάνε εκεί που θέλουν.
Το νομοσχέδιο για την «στήριξη των νοικοκυριών» δεν χάθηκε. Απλά ανατέθηκε στις τράπεζες να το κάνουν…. αποτελεσματικό!!!!
ftanei-pia
Τι ακριβώς λες; Να προσκυνήσουμε ή να εξεγερθούμε; Καλή η κριτική αλλά;;;; Έχεις αποτολμήσει ποτέ στη ζωή σου να οργανώσεις κινηματικά μια μικρή ή μεγάλη μάζα ανθρώπων για μικρό ή μεγάλο σκοπό; Μόνο αυτός που κάνει δουλειά μυρμηγκιού γνωρίζει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Σαν τον Σίσυφο διαπιστώνει κάθε λίγο ότι ο ανήφορος είναι πιο δυνατός. Πάντα εκτός ίσως από μια φορά, όταν ο κόσμος έρχεται ανάποδα και ούτε αυτός έχει συνειδητοποιήσει πως έγινε αυτό το.. «θαύμα»! Δεν μπόρεσε να εκτιμήσει το αποτέλεσμα της δουλειάς του…
Αυτό γίνεται και σήμερα από πολλούς αλλά πώς να φανεί; Η ιστορία δεν έχει άμεσους κριτές όπως στους αθλητικούς αγώνες για να αποφανθεί ποιος είναι ο άξιος.
Ρωτάς: «Θα ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο και πρακτικό;». Δεν το ρωτάς μόνο εσύ. Οι προτάσεις πληθώρα αλλά η υλοποίηση; Και ποιος θα πει ποια είναι η σωστή πρόταση; Βρέθηκες ποτέ στο χάος μιας δίνης άγνωστων δυνάμεων να παλεύεις εναγωνίως; Κανείς δεν απλώνει χέρι αν δεν απλώσεις το δικό σου, αν δεν ματώσεις, αν δεν οργανωθείς. Και μη μέμφεσαι την Αριστερά. Αν την αφήσουμε μόνη, μόνη θα μείνει. Και με απ έξω την ουρά μας, θα μιλάμε για την ουρά της γάτας.
Για τους νεότερους, θυμάμαι τη σκληρή κριτική προς το ΚΚΕ τη δεκαετία του ’60 από την τότε ΟΜΛΕ (Μαοϊκή, περίπου, οργάνωση) ότι δεν κάνει την… επανάσταση ενώ οι συνθήκες είναι ώριμες! Ζητούσαν δηλαδή να κάνει την επανάσταση ένα κόμμα που το έλεγαν προδοτικό - αντεπαναστατικό! Το απλό μας ερώτημα ήταν; Και γιατί δεν τη κάνετε εσείς ως γνήσιοι επαναστάτες όπως την έκανε ο Φιντέλ; Άντε ντε! Όσο πήρες εσύ απάντηση πήρα και εγώ.
Ψευτοστέργιε χαιρετώ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΖω και γω μέσα σε ένα πέλαγος προτάσεων και αναλύσεων. Προσπαθώ όμως να ξεφεύγω λίγο από τα τεχνικά των αριθμών γιατί μόλις σου ξεφύγουν απλά σε εντάσσουν στο παιχνίδι του συστήματος.
Θα έλεγα πως, ό,τι και να κάνουν οι δανειστές το πρόβλημα είναι του συστήματος και αυτό δεν μπορούν ούτε να το δουν, ούτε να το διορθώσουν. Δεν είναι απλά πρόβλημα του αδύνατου κρίκου του καπιταλισμού που σήμερα λέγεται Ελλάδα, αύριο Πορτογαλία κλπ. Είναι παράγωγο μιας λειτουργίας υπερτιμητικής υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων μέσα από χρηματιστηριακές – τοκογλυφικές πρακτικές σε βάρος όλων των λαών του κόσμου. Φτάσαμε να κατέχουν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι του κόσμου χρηματιστηριακά κεφάλαια περίπου 14 φορές πάνω από το παγκόσμιο ΑΕΠ δηλαδή τη πραγματική οικονομία. Ολόκληρο το ΑΕΠ του κόσμου να πάρουν και ο κόσμος όλος να πεθαίνει αύριο, η απόδοση του κεφαλαίου (γενικό ποσοστό κέρδους) θα ήταν μόνο για μια φορά το 7% του κεφαλαίου και μετά πάπαλα όλα κλειστά!
Μα όπως σωστά λες αυτοί δεν θέλουν να πεθάνουμε αλλά να ζούμε για να μας πίνουν το αίμα όπως ο βρικόλακας (ο βρικόλακας πεθαίνει αν δεν έχει ζωντανό αίμα κάθε μέρα). Άρα το σύστημα πρέπει να αναπαράγεται διευρυμένα κάθε χρόνο για να αυξάνουν και τα κέρδη. Όμως όπως είδαμε η απόδοσή της πραγματικής οικονομίας είναι ελάχιστη σε σχέση με τις απαιτήσεις κέρδους για να μείνει το κεφάλαιο «ζωντανό». Η αντίφαση λυνόταν εν μέρει με νέο δανεισμό που προαγόραζαν πλούτο του μέλλοντος. Έτσι τα εικονικά κεφάλαια αυξάνονταν υπερβολικά αλλά η μελλοντική πραγματική οικονομία συρρικνώνονταν. Κάποια μέρα αυτή η φούσκα (αντίφαση) του συστήματος έσκασε και τώρα είναι η ώρα των πληρωμών.
Πως θα πληρωθούν; Είναι τεχνικό το πρόβλημα ή οπλιτικό; Είναι να κάνουμε «έξυπνες» κινήσεις (τις ξέρουν όλες οι άλλοι πριν τις κάνουμε και μάλιστα μας τις υποδείχνουν) ή να πάμε σε ριζική λύση άρνησης; Και τι θα γίνει αν είμαστε μόνοι στον κόσμο; Πως θα αντισταθούμε; Υπάρχει λαός που αποφάσισε να αντισταθεί με όποιο κόστος και να έχασε; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που βασανίζουν πρώτα τους αριστερούς γιατί ας μη γελιόμαστε, στις κρίσιμες ώρες η Αριστερά θα πληρώσει το τίμημα, και αυτή θα κληθεί να σηκώσει τα πολιτικά βάρη.
Για να μην ακούω ανιστόρητα, θα έλεγα ότι ο χλευασμός προς την Αριστερά ήταν σε άλλες εποχές πολλαπλάσιος από αυτόν που βλέπουμε σήμερα σε διάφορα έντυπα ή μπογκ. Να θυμηθούμε τον χλευασμό του Μανιαδάκη που παινεύονταν ότι διέλυσε το ΚΚΕ και κανένας από αυτούς δεν μπόρεσε μετά να εξηγήσει το ΕΑΜ; Να θυμηθώ τη μετεμφυλιοπολεμική διάλυση του ΚΚΕ και της Αριστεράς και μετά πως έτριβαν κάποιοι τα μάτια τους με την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες; Να θυμηθώ τη «διάλυση» του ΚΚΕ και όλης της Αριστεράς στη δικτατορία και τι έγινε; Ακόμη δεν έχει εξηγηθεί επακριβώς και σε βάθος η εξέγερση της νεολαίας για την ανατροπή της; Νομίζει κανείς εδώ όμως ότι τότε εξεγέρθηκαν άβουλες, ακυβέρνητες, άμωμες μάζες έτσι χωρίς κανείς να τους οργανώσει έστω με τον απλό εκείνο τρόπο πάνω σε ένα σκοπό;
Τώρα δηλαδή δεν έχουμε σκοπό και κίνητρο να οργανωθεί ο λαός; Όποιος νομίζει ότι η Αριστερά κοιμάται μάλλον κοιμάται αυτός. Απλά δεν στέκεται στις ανάγκες των καιρών αλλά όχι τώρα να νομίζει κανείς ότι εξ ουρανού θα γίνει κάποιο κίνημα με κοιμώμενη την Αριστερά και θα λύσει το πρόβλημα!
Για όλα αυτά και για άλλα πολλά τη Τρίτη 13/4, στις 7 μ.μ. στη αίθουσα Γκίνη στο Πολυτεχνειο γίνεται συζήτηση. Όποιος έχει κότσια για προτάσεις και δράση μπορεί να έρθει χωρίς αποκλεισμούς, να τις καταθέσει και να δει πόσο μετράνε σε μια ομήγυρη ανθρώπων που ανησυχούν, ψάχνουν και δεν είναι διατεθειμένοι να υποταχθούν. Αυτή είναι η Αριστερά. Αν δεις παρόμοιους προβληματισμούς σε άλλους πολιτικούς χώρους να μου τρυπήσεις τη μύτη!
"Είναι δε τέτοια η προσφορά ελληνικών τίτλων από τους αρχικούς κατόχους τους, που οι διεθνείς κερδοσκόποι αγοράζουν κοψοχρονιά."
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως γίνεται να πουλάνε κάποιοι στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα στο 20% της αρχικής ονομαστικής τους αξίας, πραγματοποιώντας ζημιά? Η πτώχευση δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, γιατί να το κάνουν αυτό?
Κρίση, χρεοκοπία και αριστερά - Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να πληρώσουν οι καπιταλιστές και τα λαμόγια τους
ΑπάντησηΔιαγραφή