Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Σπ.Μαρκέτος: «Κινδυνολογία» γύρω από τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών


Από tvxs
Ο καθηγητής Ιστορίας και συγγραφέας, Σπύρος Μαρκέτος, επανέρχεται στην πρόταση για στάση πληρωμής του δημόσιου χρέους από την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι σε μια αντίστοιχη περίπτωση οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα διαρκούσαν από μερικές εβδομάδες έως κάποια χρόνια, και τελικώς -όπως υπαγορεύουν και άλλα παραδείγματα- μάλλον θα κατέληγαν προς όφελος της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκέτο, τα οφέλη για το κόστος αποπληρωμής του χρέους θα ήταν δεδομένα ύστερα από την επαναδιαπραγμάτευση. Στο μεταξύ, θα αποτρέπονταν οι ολέθριες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή από την ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας.

Άλλωστε, όπως εκτιμά, μπροστά στην προοπτική στάσης πληρωμής του δημόσιου χρέους από μία χώρα – μέλος της, η Ευρωζώνη θα αναγκάζονταν να δημιουργήσει άμεσα τους κατάλληλους μηχανισμούς για τον ορθολογικό δανεισμό της και την προστασία της από κερδοσκοπικές τακτικές.
Ο ίδιος αναφέρεται μεν στην κατάσχεση περιουσιών του ισλανδικού δημοσίου από τις βρετανικές αρχές ως παράδειγμα απευκταίων συνεπειών μιας κήρυξης αδυναμίας αποπληρωμής χρεών, αλλά επί της ουσίας κάνει λόγο για «κινδυνολογία» η οποία προκύπτει μέσα από τις σχετικές συζητήσεις, δηλώνοντας ότι «ο εξαναγκασμός μιας χώρας να πληρώσει είναι πρακτικά αδύνατος». Αναφερόμενος, μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν, αντιπροβάλλει τον περιορισμό του χρέους «κατά 50% για τη Ρωσία και κατά 70% για την Αργεντινή».
Ο κ. Μαρκέτος διαπιστώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «προς το παρόν δεν δείχνουν διατεθειμένες να συγκρουστούν με τις τράπεζες» και επισημαίνει τον «καταλυτικό ρόλο της κινητοποίησης του κόσμου» ως προς την εξέλιξη της κρίσης.

4 σχόλια:

  1. Δείτε αυτό που βρήκα σε ένα blog τυχαία. Εχει ενδιαφέρον. Δείχνει και πως ερμηνεύουν κάποιοι την ιστορία δια της αντιστροφής της πραγματικότητας

    http://ankostis.blogspot.com/2010/03/blog-post_13.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το ίδιο θέμα:
    http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/04/stasiplhromon.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψ-Στεργιε,

    το ανεβασα. ειναι πολυ καλο.

    Ανωνυμε,

    και εδω βρηκα πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια.

    Μεσα στον ενα μηνα που λειτουργει αυτο βλογ, εχω παρατηρησει οτι απο τον αρχικο "θορυβο" της συγχυσης, οπου δεν ηξερες τι μελλει γεννεσθαι, οπου η κυβερνηση κρατουσε ακομα μια λευκη επιταγη, αυτες τις μερες βλεπω μια ανοιχτη πλεον αμφισβητηση των κυβερνητικων χειρισμων, και επι πλεον αρχιζουν να ακουγονται καθαρα, τοσο απο δεξια οσο και απο αριστερα, μεμονομενες φωνες και συγκεκριμενες προτασεις για σταση πληρωμων, αναδιαπραγματευση του χρεους κλπ.

    Απ' οτι φαινεται ομως, κανενας πολιτικος φορεας δεν εχει ακομα παρει ξεκαθαρη θεση. Η κυβ. αναγκαστικα, λογω βαθιας αδυναμιας ασκησης πολιτικης, θα πορευτει προς τα εκει που την σπρωχνουν. Στο ΔΝΤ...

    cynical

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Απ' οτι φαίνεται όμως, κανένας πολιτικός φορέας δεν έχει ακόμα πάρει ξεκάθαρη θέση. Η κυβ. αναγκαστικά, λόγω βαθιάς αδυναμίας άσκησης πολιτικής, θα πορευτεί προς τα εκεί που την σπρώχνουν. Στο ΔΝΤ..."

    Δεξιά και αριστερά κόμματα ,απλά πιάνουν τα ίδια καθίσματα στο κοινοβούλιο!! Λίγο πιο αριστερά , λίγο πιο δεξιά οι καρέκλες δυστυχώς που κάθονται οι κώλοι τους ,συντηρητικοί και προοδευτικοί παραμένουν ίδιες.
    Απλά για μας τους αριστερούς πονάει πιο πολύ , που δυστυχώς μόνοι μας , ναι μόνοι μας πρέπει να αρχίσουμε από το μηδέν.
    Η δημιουργία ενός Μετώπου (bloggers στην αρχή) που θα βάζει τα θέματα αυτά της στάσης πληρωμών ,της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, της εξόδου από την Ευρωζώνη και την ΕΕ , με την επαναφορά της νέας δραχμής την κρατικοποίηση όλων των μεγάλων Τραπεζών και την συγχώνευσή τους σαν το ελάχιστο που μας έχουν κλέψει, το άμεσο κλείσιμο του Χρηματιστήριου Αθηνών που όχι μόνο δεν είναι εργαλείο ανάπτυξης, αλλά είναι και παραμένει ο ναός των κερδοσκόπων ντόπιων και ξένων που απομυζά καθημερινά το πλούτο της χώρας ,σαν μίνιμουμ βάση θέσεων .Αυτό το νέο αντι-δικτατορικό μέτωπο που θα είναι ενάντια στην νέα δικτατορία της παγκοσμιοποιημένης μονοπωλιακής αγοράς χωράει ανθρώπους που έχουν φύγει από όλα τα κομματικά μαντριά. Αφορά τους ανθρώπους που στις Ευρωεκλογές αρνήθηκαν να ψηφίσουν σε ποσοστό 50% , αφορά “δεξιούς “,”αριστερούς”, “αναρχικούς”, “εθνικιστές” , ή ότι άλλη ταμπέλα τους έχει δώσει το σύστημα , δηλαδή αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες . Εδώ και τώρα ας δράσουμε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.