Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Αντέχουμε να μείνουμε στο ευρώ;


Ο πυρήνας του «ελληνικού προβλήματος» είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας, υποστηρίζουν ξένοι ειδικοί, και όχι η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό νόμισμα


TO BHMA
Σάββατο 3 Απριλίου 2010
ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Oι «Financial Τimes» και η «Wall Street Journal» έχουν δημοσιεύσει άρθρα οικονομολόγων όπου υποστηρίζεται ότι η δέσμευση για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 10% ως το 2014 εκφράζει ένα από τα πιο σκληρά προγράμματα σταθεροποίησης που έχει αποφασιστεί από ευρωπαϊκό κράτος τα τελευταία χρόνια. Αναμένεται ότι τόσο μεγάλες περικοπές είναι πιθανό να οδηγήσουν την οικονομία ακόμη βαθύτερα στην ύφεση, κάτι που θα προκαλέσει μείωση του ΑΕΠ.



Το αποτέλεσμα ενός διαρκώς μειούμενου ΑΕΠ είναι να μην επιτευχθεί η κατά 10% μείωση του ελλείμματος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) μέσα σε τρία χρόνια, και να χρειαστούν πολύ περισσότερα. Οι ίδιοι οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι σε χώρες εγκλωβισμένες σε καταστάσεις ανάλογες με την ελληνική αναλαμβάνει το ΔΝΤ και προτείνει υποτίμηση του νομίσματος, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ξένου Τύπου ο πυρήνας του «ελληνικού προβλήματος» είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Με βάση τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος όπως δημοσιεύθηκαν στην πρόσφατη έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική η ελληνική οικονομία εμφανίζει απώλεια ανταγωνιστικότητας περίπου 27,7% με βάση τους δείκτες κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας. Μάλιστα η Ελλάδα χάνει διαρκώς σε ανταγωνιστικότητα μετά το 1988- με μοναδική εξαίρεση την περίοδο 1998-2000, όταν σημειώθηκε βελτίωση εξαιτίας των προσπαθειών για την ένταξη στην ΟΝΕ και της υποτίμησης της δραχμής το 1998. Επισημαίνεται πάντως ότι η εξέταση των δεικτών ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας συγκριτικά με τους αντίστοιχους δείκτες για τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ δείχνει ότι σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης επιδεινώθηκε η ανταγωνιστικότητα την περίοδο 2001-2008 (κυρίως εξαιτίας της ανατίμησης του ευρώ, σωρευτικά κατά 36% την περίοδο 2002-2008).



Υποστηρίζεται λοιπόν ότι η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί μέσα σε μια «αναπτυξιακή παγίδα» από την οποία δεν μπορεί να αποδράσει χωρίς υποτίμηση. Υποτίμηση του ευρώ ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει, γι΄ αυτό ακριβώς προτείνεται ως διέξοδος η επιστροφή στη δραχμή. Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται και από την εκτίμηση ότι οι πολυετείς θυσίες που θα απαιτηθούν για τη συμμόρφωση με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός πολιτικού και κοινωνικού κύματος υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Ηδη η αντιμετώπιση της χώρας από τα ξένα μέσα ενημέρωσης και από ηγέτες της ευρωζώνης όπως η κυρία Ανγκελα Μέρκελ εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στην υποχώρηση του φιλοευρωπαϊσμού και στην ενίσχυση απόψεων ευρωσκεπτικισμού που μέχρι πρότινος θα φαίνονταν αδιανόητες.


7 σχόλια:

  1. Επιστημονικές ερωαπαντήσεις για τη ζώνη του ευρώ. Οποιος ψάχνεται και έχει ξεκούραστο μυαλό ας δει το κείμενο και όλα τα σχόλια. Συμμετέχει καθηγητής πολιτικής οικονομίας.Δίνονται και απαντήσεις για τα κίνητρα δράσης (ως προς την οιικονομική πολιτική) των ισχυρών χωρών του ευρώ.Αξίζει...

    http://dosepasa.wordpress.com/2010/02/03/%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9-2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ok, ψευτοστεργιε,

    παλι ξενυχτι και διαβασμα! Αυτο που εχω συγκρατησει ως τα τωρα ειναι οτι κατι πρεπει να γινει με το ευρω συνολικα σε ολη την ευρωζωνη. Το συγκεκριμενο αρθρο μιλαει για πτωση της ανταγωνιστικοτητας συνολικα και οχι μονο σε μας.
    Κοινως, δεν τραβαει το μαγαζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που αξίζει να κρατήσει κανείς από αυτή τη συζήτηση του σραφφα-ιανού οικονομολόγου Μαριόλη, όπως και από την πρόταση του μαρξιστή Λαπαβίτσα, όπως και από την πρόταση του ελευθεριακού Φωτόπουλου είναι ότι η ΟΝΕ είναι συνασπισμός ανισΟμερών οικονομιών με διαφορετικά συμφέροντα και μηχανισμούς εξαγωγής της κρίσης στις πιο ασθενείς χώρες. Οι προτάσεις του ανανεωτικού ΣΥΝ δεν υιοθετούνται από την Ευρώπη όχι γιατί είναι χαζή η Γερμανική ελίτ ούτε μόνο επειδή πιέζεται από τραπεζίτες, αλλά ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι πιθανή χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας, ή απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ, ή προυπολογισμός μεταβίβασης πλεονασμάτων σε αδύναμες χώρες ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΥΔΩΝΙΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΗ-ΕΥΡΩ.Διαβάστε προσεκτικά την πρόταση RMF κεφάλαιο 7.2 για τους κινδύνους της πρότασης του ΣΥΝ.
    Επίσης χέστηκαν οι γερμανοί για τη μείωση των εξαγωγών τους στην ελλάδα λόγω πτώσης των ελληνικών μισθών. Το ελληνικό μερίδιο αγοράς είναι πολύ μικρό συγκριτικά με όλο το ευρωπαικό ΑΕΠ. Το δέχεται και ο Μαριόλης αυτό, και το λέει και ο Φωτόπουλος. Αυτό που ενδιαφέρει τους Γερμανούς είναι το ΣΤΑΘΕΡΟ-ΙΣΧΥΡΟ ΕΥΡΩ. Βραχυπρόθεσμα μια μικρή πτώση του μπορεί να μην είναι ζημιά σε κάθε περίπτωση θέλουν όμως ισχυρό ευρώ για τον ανταγωνισμό με τα άλλα νομίσματα. Είναι πέρα για πέρα εκτός πραγματικότητας οι ελπίδες για αλλαγή στάσης της ΕΕ, ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΗ ΣΥΜΦΕΡΕΙ. ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΧΡΕΗ (ΜΕΣΩ ΔΝΤ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ!!

    ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ.
    ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!! ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΑΘΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΔΝΤ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ -ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΧΡΕΩΝ- ΚΑΙ ΦΥΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ.

    Και μάλλον οδεύουυμε στα χειρότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωρίς ενημέρωση της κοινωνίας δεν γίνεται τίποτα.
    Τα υπόλοιπα είναι λόγια για να περνάνε κάποιοι επαϊοντες τον καιρό τους και κάποιοι καθηγητές να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου.
    Χωρίς, με άλλα λόγια, πολιτική κίνηση, δεν γίνεται τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΨευτοΣτεργιε, (τι ονομα κιαυτο!),

    απο την αλλη παλι βλεπεις οτι εξοδος απο Ευρω, θα σημανει μια πολυ υποτιμημενη δραχμη, θα σημανει ακομα χαμηλοτερους μισθους, αυξηση κι αλλο της φτωχειας, για χρονο απροσδιοριστο , μεχρι υποτιθεται να ανακαμψει η οικονομια λογω της υποτιμημενης δραχμης, και αλλα θλιβερα τινα.

    Ουτε αυτο το βλεπω (προς το παρον) σαν ενα ελκυστικο σεναριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας καθισουμε να δουμε τα εναλλακτικα σεναρια

    1. δανειζομαστε ως εχει και περιμενουμε το αγιο πνευμα να φωτισει τα σπρεντς να μην απογειωνονται.

    2. παμε σουμπιτο στο ΔΝΤ (που απ' οτι το κοβω ειναι το πιο πιθανο) με ολες τις συνεπειες στο βιοτικο επιπεδο και την υφεση που θα μπουμε και δεν θα βγουμε οσο ζουμε.

    3. πονταρουμε στο αγιο πνευμα να φωτισει τη Μερκελ και να συνεναισει σε φτηνο ευρωπαικο χρημα. Απιθανο σχετικα σεναριο.

    4. κανουμε σταση πληρωμων και μενουμε στο ευρω. (δυσκολη πολιτικη αποφαση). Οι κρισεις για τις συνεπειες διιστανται.

    5. κανουμε σταση πληρωμων και φευγουμε απο το ευρω. Ακομα πιο δυσκολη πολιτικη κινηση. Οι επιπτωσεις θα ειναι τουλαχιστον στην αρχη δραματικες.

    6. Κερδιζουμε το λαχειο σαν χωρα και σωζωμαστε...

    Τι απ' ολα θεωρειτε οτι ειναι το καλυτερο σεναριο;
    Μηπως αφησα απ' εξω κανενα;

    cynical

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα επανέλθω όταν βρω χρόνο για το ευρώ. Πολύ συνοπτικά τα μόνα βιώσιμα σενάρια είναι τα 1 και 5. Στο 1 πιστεύω ελάχιστα έως καθόλου. Να πω ότι μακάρι να τη γλιτώσουμε φτηνά, δλδ μόνο με αυτά τα μέτρα? Σχεδόν αποκλείεται. Γρήγορα μάλλον θα διαψευστεί ολοκληρωτικά. Το 5 είναι το μόνο βιώσιμο. Το 3, 4 ανέφικτα και απίθανα. Το 2 ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ!!! ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΜΕ ΧΕΡΙΑ, ΠΟΔΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.