Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Στατιστικές Ζαβολιές





Date: 2010.02.04

Τι θα πιστεύατε για τα στατιστικά μιας χώρας, έαν σας έλεγαν πως ο σημερινός πληθωρισμός είναι 3% , αλλά εάν χρησιμοποιούσαμε τον τρόπο που τον μετρούσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 90 θα ήταν 6%, κι αν χρησιμοποιούσαμε τη μέθοδο της δεκαετίας του 80 θα ήταν κοντά στο 10%? Πώς θα νιώθατε εάν μαθαίνατε πως η επίσημη ανεργία είναι 10%, αλλά εάν ψάχνατε βαθιά μέσα στα κιτάπια τους θα βλέπατε πως είναι 17,5%? Ή πως εάν μετράγατε την ανεργία με τον τρόπο που το έκαναν μέχρι το 1994 το ποσοστό θα έφτανε 22%?

Η χώρα αυτή δεν είναι η Ελλάδα αλλά οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μια μακριά παράδοση στο μαγείρεμα των βιβλίων. Και στόχος των μαγειρεμένων αριθμών δεν είναι μόνο να κοροίδεψουν τους πολίτες τους για το πόσο πραγματικά ευημερούν. Ο πληθωρισμός είναι πολύ σημαντικός γιατί επηρεάζει το ΑΕΠ μιας χώρας. Όσο πληθωρισμό καταφέρνουμε και κρύβουμε, τον μεταφράζουμε μαγικά σε ανάπτυξη, διότι η άνοδος των τιμών εκλαμβάνεται ως μεγέθυνση της οικονομίας. Έτσι οι ΗΠΑ από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν στην ουσία επιδοθεί σένα επιτόπιο τροχαδάκι μηδενικής ανάπτυξης, και από το 2004 έχουν πρακτικά αρνητική ανάπτυξη.

Όλα αυτά πρέπει να τα έχουμε πρόχειρα κάθε φορά που κάποιο τσουτσέκι εγχώριο ή της κομισιόν μας προτείνει να ακολουθήσουμε τις λαμπρές πολιτικές πέραν του Ατλαντικού

5 σχόλια:

  1. Με μπερδεύεις βρε Cynical. Τώρα είμαι κλάσμα του 10, του 17,5, ή του 22%;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Swell

    εξαρταται σε ποια μερια εισαι.
    Αν εισαι απο τη μερια του πασοκ, θα εισαι κλασμα του 10%, αν εισαι με το μερος των αγορων θα βλεπεσαι σαν κλασμα του 22%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πληθωρισμός δεν είναι η άνοδος των τιμών , αλλά είναι καθαρα νομισματικό φαινόμενο και σχετίζεται με την κυκλοφορία νέου χρήματος και κατα πόσο μειώνεται η αξία του υπάρχοντος νομισματικού αποθέματος !!!

    Αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση των τιμών !!!

    Και επειδή έχει περάσει στην κοινή γνώμη, πως πληθωρισμός είναι η αύξηση των τιμών , είναι πολύ εύκολο κάποιος να παίξει με αυτόν τον συντελεστή !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχουν γίνει επιστημονικές μελέτες γι' αυτές τις στατιστικές ζαβολιές.

    Δείτε την παρακάτω μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ή έστω διαβάστε τις πρώτες σελίδες) για να καταλάβετε καλύτερα αυτά που λέει ο Techie Chan:

    http://www.econ.uoa.gr/UA/files/727511192..pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. REDFLY, ή άποψη που αναφέρεις είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του μονεταρισμού, βάση της κλασικής εξίσωσης του φρίντμαν
    MV=PQ δηλαδή ταχύτητα κυκλοφορίας επί ποσότητα = επίπεδο τιμών αγαθών επί ποσότητα αγαθών.

    Ο πληθωρισμός λοιπόν ακόμα και σύμφωνα με τον φρίντμαν και τους ορθοδοξους μονεταριστές δημιουργείται από το MV της εξίσωσης.

    Ανεξάρτητα όμως από το πως δημιουργείται, ο τρόπος που μετράμε την ανάπτυξη δηλαδή την αύξηση του πραγματικου και οχι του ονομαστικου ΑΕΠ έχει να κάνει με την αποπληθωρισμένη αύξηση της οικονομίας.

    Άρα μία αύξηση των τιμών που προήλθε από την αύξηση της ποσότητας του χρήματος Μ , εάν δεν αποπληθωριστεί "σωστά" θα μετατραπεί μαγικά αύξηση του ΑΕΠ, διότι θα πιστέψουμε πως αυτή η αύξηση δεν είναι της πιστωτικής επέκτασης αλλά αποτέλεσμα πραγματικής μεγέθυνσης της οικονομίας.

    Κάπως έτσι οι ΗΠΑ είχαν τα 17 μαγικά χρόνια της ανάπτυξης ;) (τα οποία τα ονομάζουμε και χαριτωμένα asset inflation και των οποιων το σκασιμο ζούμε σήμερα...

    κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσουμε όλο αυτό το θαύμα της αναπτυξης των νεοφιλελευθερων, για να μην υπαρχουν ακόμα παρεξηγήσεις περί των καλών εποχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.