Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ήρθε η ώρα για το ελληνικό κούρεμα


ΠΗΓΗ: FT (euro2day)
by LEX

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Οι ρυθμιστές της ευρωζώνης δείχνουν ότι έχουν πια αποδεχτεί πως η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Άργησαν να το παραδεχτούν, αλλά ακόμη υπάρχει λίγος χρόνος. 

Η ευρωζώνη είναι τώρα αντιμέτωπη με δύο τρομερές ευθύνες: να βάλει σε καραντίνα την Ελλάδα και να τονώσει την καρδιά της κοινότητας, ειδικά την Ιταλία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάστασης. Και χρειάζεται οι ρυθμιστές να εμφανιστούν αρκετά γενναίοι να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Πόσο χρεοκοπημένη είναι η Ελλάδα; Η Barclays Capital εκτιμά ότι η Αθήνα θα χρειαστεί γενικό πλεόνασμα 7,4% του ΑΕΠ το 2015 για να μπορέσει να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ότι το μέγιστο εφικτό ποσοστό οικονομικά και πολιτικά είναι 2,5%. Με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, αν δεν γίνει αναδιάρθρωση, ο συντελεστής του χρέους επί του ΑΕΠ της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 400% το 2050. 


Μια αναδιάρθρωση θα μειώσει την τρέχουσα καθαρή αξία του ελληνικού χρέους (στα 330 δισ. ευρώ ή περίπου 150% του ΑΕΠ σήμερα) κατά το ήμισυ τουλάχιστον και κατά προτίμηση θα το κατεβάσει κάτω από τον στόχο της ευρωζώνης στο 60%. Είναι πολύ καλύτερα να γίνει μία φορά η αναδιάρθρωση και όχι ξανά και ξανά. Για να αντιμετωπιστεί το αναξιόχρεο της χώρας θα πρέπει να επιβληθεί κούρεμα. Στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων, μπορεί να κριθεί απαραίτητο ποσοστό 80%. Κάτι λιγότερο ίσως να μην είναι επαρκές να αποκαταστήσει το αξιόχρεο και να επιτρέψει την επιστροφή στις αγορές.

1 σχόλιο:

  1. Γιατί έχω την εντύπωση πως ο Lex παίζει την κολοκυθιά με το ελληνικό χρέος ; Στην αρχή λέει πως πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό, δηλαδή από 150% του ΑΕΠ να πάει στο 75%. Μετά λέει πως προτιμότερο θα ήταν να πέσει στο 60% του ΑΕΠ που ήταν και το όριο με βάση την συνθήκη του Μάαστριχτ. Και στο τέλος μιλάει για 80% διαγραφή χρέους, δηλαδή να επιστρέψει το χρέος στο 30% του ΑΕΠ. Αυτά όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης έχει χρέος πάνω από 80% του ΑΕΠ σήμερα. Σαν να μου φαίνεται πως κάποιος παίζει με τον πόνο μας πετώντας αριθμούς έτσι τυχαία. Όχι βεβαίως και το καλύτερο δείγμα αξιοπιστίας, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.