Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτι




Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ


Πηγή:  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=141030



Μετά το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, άλλο ένα έλλειμμα έρχεται να προστεθεί στα χαρακτηριστικά της κρίσης: Το έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας στους θεσμούς εκπροσώπησης, μη εξαιρουμένων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.



Δύο έρευνες κοινής γνώμης που διεξάγονται αυτές τις μέρες, η μία για τη ΓΣΕΕ, με συνεντεύξεις σε ομάδες εργαζομένων ανά κλάδο και η άλλη για την ΑΔΕΔΥ, δείχνουν ότι η ένταση στο κοινωνικό πεδίο τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι μετρήσεις αποκαλύπτουν μία κατακερματισμένη κοινωνική εικόνα, ενός κόσμου που έχει υπερβεί τα όρια της αγωνίας και ρέπει στην απόγνωση. 

«Ναι» στις απεργίες

     Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των πιέσεων από τους εργαζόμενους προς τη ΓΣΕΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και, για πρώτη φορά, φαίνεται πως επιδοκιμάζονται ανοιχτά ορισμένες μορφές αντίδρασης που μέχρι προ τινος συναντούσαν τη γενική κατακραυγή, όπως οι καταλήψεις εργασιακών χώρων και κρατικών κτιρίων.



Παράλληλα, όμως, είναι εμφανής η απροθυμία για απεργίες διαρκείας που έχουν άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων.

      «Ο κόσμος βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και αυτό φαίνεται καθημερινά με οργισμένες διαμαρτυρίες για τα αίτια της κρίσης αλλά και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. «Η κρίση εμπιστοσύνης που εκδηλώνεται για το πολιτικό σύστημα έχει αντανάκλαση και στα συνδικάτα. Οι απόψεις των εργαζομένων είναι αντικρουόμενες και το πιο ανησυχητικό είναι ότι η μεγάλη ανασφάλεια έχει θέσει σε κίνηση τους μηχανισμούς κοινωνικού αυτοματισμού και δημιουργείται εικόνα αντίθεσης μεταξύ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των υπαλλήλων του Δημοσίου».

     Ανάλογη εικόνα, αλλά με το είδωλο αντεστραμμένο, προκύπτει και από τις μετρήσεις της ΑΔΕΔΥ. Μόλις το 38,8% των πολιτών κρίνει θετικά τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημόσιων υπαλλήλων για τη στάση της στο θέμα της οικονομικής κρίσης. Στο αρνητικό ισοζύγιο βαραίνουν καθοριστικά οι απόψεις των πολιτών που κινούνται εκτός Δημοσίου, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενων.

     Πάντως η πλειονότητα των πολιτών (62%), δηλώνει ισχυρή διάθεση συμμετοχής σε κινητοποιήσεις για τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και για τη διασφάλιση των συντάξεων. «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οι περικοπές αυτές θα αποτελέσουν αιτία πολέμου με την κοινωνία και η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και δημοσκοπικά», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος. 


Οι πρώτες καταλήψεις 

       Και στις δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις η άποψη που διαμορφώνεται είναι ότι αν δεν υπάρξουν σύντομα διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση οι κοινωνικές αντιδράσεις θα γίνουν ανεξέλεγκτες. Τα πρώτα μηνύματα δόθηκαν με τις καταλήψεις του Γενικού Λογιστηρίου και του Εθνικού Τυπογραφείου στην Αθήνα, και στην Κομοτηνή με την κατάληψη δύο τραπεζών από τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων Λαναρά.

      Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους για τη συνέχεια των κοινωνικών αντιδράσεων υπογραμμίζοντας πάντως ότι «μέχρι τώρα είναι εύλογες και αναμενόμενες». Γι' αυτό και οι οδηγίες προς τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ανοχή, οδηγίες που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη τηρήθηκαν μέχρι κεραίας.

      Το επόμενο διάστημα «θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να πειστούν όλες οι κοινωνικές ομάδες για την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων», ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν στο μέγαρο Μαξίμου, «δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση».
Πώς θα εκδηλωθεί αυτή η προσπάθεια, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Εκτός της δοκιμασίας που περνούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα συνδικάτα, υπάρχει η εκτίμηση ότι έχουν διαρραγεί και οι σχέσεις της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ. «Ναι μεν δεν έγινε το μοιραίο λάθος να μπει υπό αμφισβήτηση ο 14ος μισθός», αναγνωρίζουν στη ΓΣΕΕ, όμως οι πρόσφατες δηλώσεις του Δ. Δασκαλόπουλου ότι «αν οι κινητοποιήσεις, οι αναταραχές και οι βιαιότητες ενταθούν, μπορεί να αποτελέσουν μία καταστροφική αλυσίδα που θα παραλύσει το κράτος και θα οδηγήσει τον τόπο στον γκρεμό, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους», θεωρήθηκαν έμμεση απειλή.

     Στο κοινωνικό πεδίο μεταφέρεται και το ενδιαφέρον και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Αθήνα καλείται καθημερινά από τις Βρυξέλλες για αναλυτική ενημέρωση. Ενδεικτικό της ανησυχίας που διαγράφεται και σε τεχνοκρατικό επίπεδο είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, έγινε πολύωρη διάσκεψη για το μέγεθος των συλλαλητηρίων αλλά και τις καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών.

      Σε πολιτικό επίπεδο, το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, κίνηση η οποία αρχικά φαινόταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς στη γραμματεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας διατυπώθηκαν αρχικά αντιρρήσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες πάντως κάμφθηκαν από τη ΓΣΕΕ.Ανάλογη πρωτοβουλία αναμένεται να πάρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΑΔΕΔΥ. 


Πιέσεις στην ΠΑΣΚ 

       Η πίεση που δέχεται η ΠΑΣΚΕ από αριστερά, με την υποστήριξη των πρωτοβουλιών νέων πρωτοβάθμιων σωματείων από την Αριστερή Παρέμβαση που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ αφενός και από την αύξηση των αυτόνομων κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ αφετέρου, οδηγούν σε πιο επιθετικές θέσεις τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ
στροφή που διευρύνει την απόσταση των συνδικάτων από την κυβέρνηση.
       Πρώτη φορά συζητώνται σοβαρά στις κορυφαίες οργανώσεις προτάσεις για ακτιβιστικές ενέργειες, με ευθύνη των κλαδικών ομοσπονδιών, των εργατικών κέντρων και των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ.

       Οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις, περίπου 100, προγραμματίζουν για τις επόμενες μέρες απογευματινά και βραδινά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν την υποστήριξη των συνδικαλιστικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γαβρίλη, Αλ. Καλύβη και Η. Βρεττάκου).
        Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του προσπαθεί να διευρύνει το μέτωπο, με τη συμμετοχή και των αγροτών. Η πρόβλεψη του συντονιστή της γραμματείας Γ. Πέρρου είναι ότι οι επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων θα φανούν πλήρως τον Απρίλιο, με την αναδρομική παρακράτηση των επιδομάτων και την περιστολή του δώρου του Πάσχα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.