|
Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012
Στον Καιάδα του χαχανητού
"Άρχισαν τα όργανα" στην Ευρώπη: Απειλεί με Κίνημα ο πορτογαλικός Στρατός!
Πηγή: defence.net (via AXINOSP)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οδηγείται η Πορτογαλία καθώς για πρώτη φορά μετά την "επανάσταση των γαρυφάλλων" οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας απειλούν με Κίνημα και επέμβαση στην πολιτική ζωή αν συνεχιστεί η πολιτική του Μνημονίου που έχει εξαθλιώσει (και...) τους Πορτογάλους και καλούν τον πρωθυπουργό της χώρας Pedro Passos Coelho σε παραίτηση (για την ακρίβεια του ζητούν να "μεταναστεύσει")!
Στην ανακοίνωσή της η Associação de Praças (AP) κατηγορεί παράλληλα την πορτογαλική κυβέρνηση συνασπισμού ότι «καταστρέφει τη χώρα» και πως «έχει μετατρέψει τον λαό της χώρας σε ινδικά χοιρίδια για κοινωνικά πειράματα με τα νέα μέτρα λιτότητα;».
«Είναι φανερό ότι οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί από αυτή την κυβέρνηση έχουν αποτύχει. Έχουν επικεντρωθεί στην εκθεμελίωση των εργαζομένων και των κοινωνικών τους δικαιωμάτων με το να επιβάλλουν όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας, περισσότερη ανεργία και περισσότερη ανασφάλεια» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Associação de Praças (ΑΡ).
Οι έλληνες τραπεζίτες δεν είναι πλέον golden boys αλλά poor bankers (!!!)
ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
Επίσης δείτε το άρθρο του Εconomist, Pity the investment bankers, για την κοινωνική αναλγησία προς τους απολυμένους τραπεζίτες.
Οι τραπεζίτες δεν είναι πλέον golden boys (χρυσά παιδιά). Δεν είναι golden boys και ίσως και να μην ήταν ποτέ. Πλέον είναι poor bankers δηλαδή φτωχοί τραπεζίτες.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι έλληνες κορυφαίοι τραπεζίτες έχουν αναπροσαρμόσει σημαντικά χαμηλότερα τις αποδοχές τους και έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της τωρινής δύσκολης κατάστασης της οικονομίας.
Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε – και το αναφέρουμε ως θέση – ότι το 2007 όπου οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν κέρδη 5 δις ευρώ το σύνολο των αποδοχών των βασικών στελεχών μαζί με τα bonus έφθασε τα 45-55 εκατ ευρώ δηλαδή το 1% περίπου των συνολικών κερδών όταν στις ΗΠΑ λάμβαναν το 4,5% των συνολικών κερδών.
Οι μέτοχοι έλαβαν μέρισμα 2,4 δις ευρώ ενώ μοιράστηκαν και stock options στους εργαζομένους.
Οι καιροί άλλαξαν και πλέον οι τραπεζίτες έχουν μειώσει σε γενικές γραμμές έως 30% με 40% τις αποδοχές τους.
Το παράδειγμα το έδωσε αρχικά πριν 1,5 χρόνο ο Γ Προβόπουλος ο διοικητής της ΤτΕ ο οποίος μείωσε τις αποδοχές του από 25 χιλ μεικτά σε 20 χιλ μεικτά.