Τρίτη 10 Μαΐου 2011

“Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ”



Πηγή: xrimanews (10-5-2011)
του Π. Παναγιώτου
Σίγουρα είναι σωστό και σοφό που σήμερα όλοι αντιδρούν στην ύποπτη καταστροφολογία περί ενδεχόμενης επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - δεν έκαναν, όμως, το ίδιο και στα τέλη του 2008 όταν ήταν ξένα αλλά και ελληνικά δημοσιεύματα σε έγκριτα ΜΜΕ που προέβλεπαν μία τέτοια εξέλιξη προσκαλώντας, εν αγνοία τους, τους κερδοσκόπους να χτυπήσουν τη χώρα. Η δική μου απάντηση στους σημερινούς καταστροφολόγους θα ήθελα να δοθεί μέσα από μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ στις 23 Δεκεμβρίου 2008 με τίτλο ““Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ”. Ο τίτλος ήταν εντός εισαγωγικών, ακριβώς γιατί αυτό αναφερόταν στα τότε δημοσιεύματα. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια στοιχεία σχετικά με το πόσο πιθανό και εφικτό είναι η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ (με βάση τις μέχρι τότε διαθέσιμες σε μένα πληροφορίες) και το τί θα σήμαινε αυτό για την ΕΕ και μία σειρά άλλων χωρών μέσα από μία ανάλυση που έγινε πριν από 2,5 χρόνια και ας θυμηθούμε ότι πολλές φορές όταν αναζητούμε τον ένοχο για 'αδικήματα' εναντίον της χώρας μας πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε στον καθρέπτη.

Why Greece Should Reject the Euro



By Mark Weisbrot

This article was published in the The New York Times, on May 10, 2011.


Sometimes there is turmoil in the markets because a government threatens to do what is best for its citizens. This seemed to be the case in Europe last week, when the German magazine Der Spiegel reported that the Greek government was threatening to stop using the euro. The euro suffered its worst two-day plunge since December 2008.


Greek and European Union officials denied the report, but a threat by Greece to jettison the euro is long overdue, and it should be prepared to carry it out. As much as the move might cost Greece in the short term, it is very unlikely that such costs would be greater than the many years of recession, stagnation and high unemployment that the European authorities are offering.



The experience of Argentina at the end of 2001 is instructive. For more than three and a half years Argentina had suffered through one of the deepest recessions of the 20th century. Its peso was pegged to the dollar, which is similar to Greece having the euro as its national currency. The Argentines took loans from the International Monetary Fund, and cut spending as poverty and unemployment soared. It was all in vain as the recession deepened.

Ενέχυρο για νέο μνημόνιο τα... "ασημικά"



Πηγή: euro2day
της Αγγ. Παπαμιλτιαδου
Η μέση λύση κατά την οποία η Ελλάδα, έπειτα από συνεννόηση με τους πιστωτές της, θα έρθει σε οικειοθελή επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012 - 2017, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή για μείωση του ελλείμματος στο 3%, φαίνεται πως συζητείται στην ευρωζώνη, μετά και τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο την περασμένη Παρασκευή. 


Αυτού του είδους η αναδιάρθρωση, κατά τους αξιωματούχους της τρόικας, ονομάζεται re-positioning και όχι de facto αναδιάρθρωση, αφού κανείς πιστωτής δεν θα χάσει τα χρήματά του. Σε αυτού του είδους τη λύση φαίνεται πως συμφωνεί και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν. 



Η δυνατότητα νέου δανείου, την οποία επιζητεί η χώρα μας, συναντά -προς το παρόν τουλάχιστον- τις αντιστάσεις των Γερμανών, που θέτουν ως προϋποθέσεις την υπογραφή νέου αυστηρού μνημονίου και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας αλλά και των κερδών από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. 

Οι υπόγειες τακτικές του ΔΝΤ




Πηγή: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου
Οι υπόγειες τακτικές του ΔΝΤ, η Ελλάδα ξανά στο μάτι του κυκλώνα, το χρέος, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι Ελληνικές τράπεζες, τα ευρώ-τραπεζικά συγκοινωνούντα δοχεία, η Bundesbank, οι απειλές της ΕΚΤ, η Γερμανία και η Ευρώπη
 Σήμερα παραιτούμαι από το προσωπικό του ΔΝΤ, ύστερα από δώδεκα χρόνια στο εξωτερικό, ως αξιωματούχος του «Ταμείου» - κατά τη διάρκεια των οποίων, με όπλα τα φάρμακα σας και τα τεχνάσματα σας, εφορμούσα σαν αρπακτικό γεράκι εναντίον των κυβερνήσεων και των λοιπών λαών της Λατινικής Αμερικής.

Για μένα, η παραίτηση μου είναι μία ανεκτίμητη απελευθέρωση – επειδή με αυτόν τον τρόπο κάνω το πρώτο μεγάλο βήμα που θα μου επιτρέψει να ελπίζω ότι, θα μπορέσω να ξεπλύνω τα χέρια μου από αυτό που στα μάτια μου είναι το αίμα εκατομμυρίων φτωχών και πεινασμένων ανθρώπων….Ξέρετε, το αίμα είναι τόσο πολύ που κυλάει σε ποτάμια ενώ, όταν στεγνώνει, σχηματίζει επάνω μου κρούστα. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει αρκετό σαπούνι σε ολόκληρο τον κόσμο, για να καθαριστώ από όλα όσα έκανα στο όνομα σας” (Badu).

Η συνέχεια ΕΔΩ


Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με 3 άξονες τον Ιούλιο με σχέδιο για μνημόνιο Β ύψους 40-50 δισ έναντι εγγυήσεων - Ορατός ακόμη ο κίνδυνος για τις τράπεζες και τους μεγαλομετόχους



Πηγή: bankingnews
του Π. Λεωτσάκου

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ενδεχομένως νέου μνημονίου ξεκίνησε. To www.bankingnews.gr πρώτο αποκάλυψε το σχέδιο για β΄μνημόνιο έως 50 δις ευρώ ήδη από την Παρασκευή το βράδυ. Στις 16 Μαΐου θα εξετασθούν όλες οι παράμετροι και θα διαπιστωθεί αν υπάρχει προοπτική να υιοθετηθεί μια τέτοια λύση. 

Το θρίλερ της προηγούμενης Παρασκευής στην κρίσιμη συνάντηση 5 υπουργών οικονομικών φαίνεται ότι μπαίνουν τα θεμέλια για να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους και ίσως νέο μνημόνιο 50 δις ευρώ. Όμως για να υπάρξει νέο μνημόνιο η ΕΕ θα ζητήσει πολλαπλά ανταλλάγματα όπως σημαίνει νέες εγγυήσεις και collateral τα οποία θα είναι διατεθειμένη η Ελλάδα να δώσει; 
Μέσα στον Ιούλιο αναφέρουν ορισμένες πηγές ότι μπορεί να εξετασθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω επιμήκυνσης σε πρώτη φάση του νέου χρέους των 110 δις ευρώ και σε εύθετη φάση των 344 δις ευρώ με επιτόκιο 3,5%. 
Με βάση ορισμένες πληροφορίες τον Ιούλιο θα τεθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης αλλά θα περιλαμβάνει 3 βασικούς άξονες.