Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Διαδήλωση στην Πορτογαλία για τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010 
Χιλιάδες Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Λισαβόνας για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, και κυρίως κατά της μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα. 

«Όχι στην κλοπή των μισθών» και «Φτάνουν τα ψέματα!» ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό των διαδηλωτών στην πλατεία Μαρκές ντε Πομπάλ, αναφέρει το AFP.

Η διαδήλωση, την οποία διοργάνωσε το κοινό Μέτωπο Συνδικάτων της Δημόσιας Διοίκησης, θεωρείται δοκιμή ενόψει της γενικής απεργίας που κηρύχθηκε για τις 24 Νοεμβρίου.

Είναι επίσης η πρώτη μεγαλύτερη κινητοποίηση μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Σόκρατες, για το 2011, ο οποίος προβλέπει μείωση των μισθών στη διοίκηση και τις δημόσιες υπηρεσίες κατά 3% ως 10%.

Το κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση την Τετάρτη από το κοινοβούλιο, αναμένεται να ψηφιστεί οριστικά στα τέλη του μήνα

Η κυβέρνηση φοβάται τώρα το «κούρεμα»

Η αυστηρή τήρηση του μνημονίου  για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος. Ταυτόχρονα όμως οι Παπανδρέου -Παπακωνσταντίνου έχουν αρχίσει τη συζήτηση για τη διαχείριση του χρέους.
Αναδιάρθρωση, επιμήκυνση ή «κούρεμα» χρέους. Λέξεις που έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, γεμίζοντάς τους φόβο για το αύριο αλλά και γεννώντας πλήθος ερωτήματα για το πόσο πιθανή είναι και τι επιπτώσεις θα έχει. 

Οι απόψεις είναι πολλές μεταξύ πολιτικών, τραπεζιτών, τεχνοκρατών και μελών της ομάδας των «επιτηρητών», αλλά η κρατούσα άποψη είναι να αποφύγει η Ελλάδα την αναδιάρθρωση του χρέους (που συνήθως συνεπάγεται ανακοίνωση πτώχευσης, «κούρεμα» του χρέους και πιθανή «έξωση» από τις αγορές) και να περιοριστεί σε επιμήκυνση της εξόφλησης.
Το σενάριο αποφυγής του «κακού» λένε ότι δεν είναι ακατόρθωτο, αν όλα πάνε καλά. Δηλαδή αν η χώρα υλοποιήσει πιστά το μνημόνιο και πείσει, πέρα από κάθε αμφιβολία, κοινωνία και αγορές ότι μπορεί να βγει στις αγορές το 2014 για να δανεισθεί, με λογικούς όρους, ένα υπέρογκο μεν αλλά όχι άπιαστο ποσό: 70 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή δανείσθηκε το 2009.
Φόβους ότι η κυβερνητική... καθυστέρηση στο «συμμάζεμα» των δαπανών και στην είσπραξη των φόρων θα οδηγήσει στην «εύκολη» τεχνικά και τρομερά επώδυνη κοινωνικά λύση της νέας περικοπής μισθών και προσωπικού στον δημόσιο τομέα, εκφράζουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στελέχη της κυβέρνησης αλλά και των επιτηρητών.
Θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα συζητηθεί, μαζί με σχέδιο ευρύτατων αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων δημοσίων ακινήτων, στην επόμενη κάθοδο της τρόικας στις 15 Νοεμβρίου, η οποία δεν αναμένεται να γίνει σε τόσο ευνοϊκό κλίμα όπως αυτό του Αυγούστου.
Εκτιμάται από αρμόδια στελέχη ότι θα παιχτεί σκληρό πόκερ μέτρων οικονομικών και «διαρθρωτικών» το οποίο μπορεί να μην έχει γρήγορη κατάληξη, ανατρέποντας ακόμη και το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη αναζητείται συνταγματική «πιρουέτα» που θα καταστήσει εφικτή την καθυστέρηση κατάθεσης του προϋπολογισμού (καταληκτική ημερομηνία είναι η Κυριακή 21 Νοεμβρίου), ενώ δεν είναι γνωστό πότε θα τελειώσει η δεύτερη αναθεώρηση του μνημονίου.

Δίκαιο «έκτακτης ανάγκης» το Μνημόνιο και τα μέτρα...


του ciaoant1

Είχαμε δει σε παλιότερη ανάρτηση μας την υπόθεση της δικαστικής εκδίκασης της συνταγματικότητας του Μνημονίου, την οποία αναβάλλει διαρκώς η κυβέρνηση. Διότι ξέρει πως χωρίς τις κατάλληλες "μεθοδεύσεις" από μέρους της, ακόμα και τα αστικά δικαστήρια δύσκολα θα δεχτούν ότι το Μνημόνιο είναι συνταγματικό. Έτσι έχει ήδη καταφέρει να αναβάλλει την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης 2 φορές, την έχει μεταφέρει και μετά τις εκλογές (23/11), και τώρα έρχεται και χρησιμοποιεί ως "υπερασπιστική γραμμή" ούτε ούτε πολύ ότι "οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν να μας δώσετε έκτακτες εξουσίες". Εντυπωσιακό είναι πως την υπόθεση αυτή τα κυρίαρχα ΜΜΕ την έχουν "ψιλοθάψει", για προφανείς νομίζουμε λόγους. Και βέβαια, ούτε προβάλλουν καμία ιδιαίτερη αντίρρηση στο "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα" της κυβέρνησης...Ας δούμε το πως παρουσιάζει η "Ημερησία" την προσπάθεια της κυβέρνησης να ζητήσει "έκτακτες εξουσίες":

Failed State: Οι αντιεξουσιαστές (στην εξουσία)


ΠΗΓΗ:Αυγή 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/11/2010
ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΣΤΑΣΙΝΟΥ
Η παραπάνω φράση του ΓΑΠ προκάλεσε μεγάλη θυμηδία, καθώς θεωρήθηκε απότοκο εντερικής δυσλειτουργίας κάποιου κειμενογράφου του. Διατείνομαι πως θα πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και να αρχίσουμε να τρέμουμε. Διότι ο αντιεξουσιαστής ΓΑΠ, δεν είναι εκείνο το καλό παιδί από δυσλειτουργική οικογένεια που πρότεινε τη νομιμοποίηση του χασισόδεντρου στις ζαρντινιέρες. Ο αντιεξουσιαστής ΓΑΠ αντλεί την απέχθειά του για το κράτος από δύο ξεπεσμένους αριστοκράτες θεμελιωτές της πρακτικής του νεοφιλελευθερισμού: τον Von Mises και τον Von Hayek. Αυτοί οι δύο, μαζί με τον Friedman και μερικούς ακόμα, έφτιαξαν μια πρακτική που διατηρούσε ως άδειο κέλυφος τον παλιό νεωτερικό φιλελευθερισμό και, μέσα από το πρόταγμα της «ελευθερίας» του πολίτη, καλούσαν σε καταστροφή κάθε κρατικής δομής υπέρ μιας φαντασιακά «ελεύθερης» αγοράς.