Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ



Πηγή: Sofokleous 10
Β. Βιλιάρδος
Η βασική αδυναμία της πολιτικής, ο φόβος του ολοκληρωτισμού, η επέλαση του κτήνους, οι τρείς πολιτικοοικονομικές παραλλαγές, η ελεγχόμενη χρεοκοπία και η αναγκαιότητα μίας ενωμένης Ευρώπης
Γνωρίζετε αλήθεια ποια είναι η «ειδοποιός» διαφορά μεταξύ καπιταλισμού και κομμουνισμού; Η απάντηση είναι απλή, δόθηκε με τη μορφή «ανέκδοτου» από την υπουργό οικονομικών της Γαλλίας και έγινε «αμοιβαία» κατανοητή, αφενός μεν μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» (αδυναμία πληρωμών της Ρωσίας, άρνηση εξόφλησης χρεών κλπ), αφετέρου δε μετά το ξέσπασμα της «δυτικής» χρηματοπιστωτικής κρίσης: «Στο καπιταλιστικό σύστημα, οι τράπεζες πρώτα χρεοκοπούν και μετά κρατικοποιούνται. Αντίθετα, στο κομμουνιστικό καθεστώς, οι τράπεζες πρώτα κρατικοποιούνται και μετά χρεοκοπούν».  

Οργουελιανή κοινωνία σχεδιάζει η κυβέρνηση



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Με την Κάρτα του Πολίτη επιδιώκεται το πλήρες φακέλωμα των πολιτών. 
Αγκαλιά με το μεγάλο αδελφό θα βρισκόμαστε μέχρι τα τέλη του 2011, όταν η νέα ταυτότητα θα αντικαταστήσει τη σημερινή αστυνομική, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η νέα ταυτότητα, σε μέγεθος και σχήμα πιστωτικής κάρτας, με την ονομασία «Κάρτα του Πολίτη», θα εκδίδεται από τη διεύθυνση διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας και θα περιέχει ένα ενσωματωμένο ειδικό τσιπ με στοιχεία - πλήρη φακέλωμα του πολίτη που υποχρεωτικά θα τη χρησιμοποιεί.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στη μία όψη θα υπάρχει η φωτογραφία και το δακτυλικό αποτύπωμα του ιδιοκτήτη ενώ στην άλλη όλα τα στοιχεία που είχε μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ακόμη τα ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, εκλογικό αριθμό, ιατρικό φάκελο κ.τ.λ.


Για την επανάσταση του αυτονόητου




ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/09/2010
Με το κείμενο αυτό ξεκινάει στα «Ενθέματα» η τακτική συνεργασία του Νικόλα Σεβαστάκη, με γενικό τίτλο «Το δέντρο και το δάσος. Σχόλια  για τον ψυχισμό της εποχής» (εμπνευσμένο από τη φράση τού Πωλ Βαλερύ «La folie generale. Essai sur le psychisme actuel»). Τα «Ενθέματα» καλοσωρίζουν, με ιδιαίτερη χαρά, τον καλό φίλο και συνεργάτη.



του Νικόλα Σεβαστάκη*

Αν έχω καταλάβει καλά διανύουμε επαναστατική περίοδο. Η «επανάσταση του αυτονόητου» προορίζεται να σαρώσει με το σπαθί του Μνημονίου όλες τις αγκυλώσεις, όλους τους αναχρονισμούς και τις νοσηρές καταστάσεις που στραγγίζουν τους χυμούς της χώρας και τη δημιουργική ενέργεια των κατοίκων της.
Αστειεύομαι, φυσικά. Αλλά πάλι δεν είναι καθόλου αστείο αν σκεφτούμε το χάος και τα απωθητικά πόκερ της καθ’ ημάς Αριστεράς. Τι είναι όμως, στα σοβαρά τώρα, το αυτονόητο; Που βρίσκεται άραγε αυτή η νέα ήπειρος της κοινής λογικής που τώρα τελευταία φαίνεται να συνεπαίρνει ως και αριστερούς δημοκράτες οι οποίοι ανακαλύπτουν τη «δημόσια ορθολογικότητα» ως μοναδικό αξιόπιστο κριτήριο αριστερής υπευθυνότητας;

Το ρεζερβουάρ της φοροδιαφυγής...


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Χρήστου Δημήτρης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/09/2010
Είναι σε θέση το οικονομικό επιτελείο να εκτιμήσει, πόσοι προμηθευτές και μισθωτοί πληρώνονται από τις κατακρατήσεις φόρων και κυρίως τι θα συμβεί στη σημερινή συγκυρία, αν θεωρητικά συλληφθούν όλοι αυτοί που φοροδιαφεύγουν;
Ώστε λάθος θεραπεία μας έδωσε η τρόικα, όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν! Και τι έκανε η υπερήφανη καινοτομική κυβέρνηση που έχουμε; Είπε, φέρτε τα λεφτά του δανείου να κυβερνήσουμε και εμείς και δώστε μας ό,τι θεραπεία θέλετε. Κανένα πρόβλημα. Εμείς θα τα αλλάξουμε όλα. Θα βαφτίσουμε τη λιτότητα υπευθυνότητα, την ανεργία περισυλλογή ή παρατεταμένη ανάπαυση, την πείνα μεσογειακή διατροφή, τη μετανάστευση εξευρωπαϊσμό. Ξέρει μήπως κανείς, κάποιο σοβαρό οικονομολόγο, δεξιό, αριστερό, κεντρώο, κενσυανό ή νεοφιλελεύθερο, Ευρωπαίο ή Αμερικανό που με βάση τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την απόδοση του κυβερνητικού έργου, που να πιστεύει και να γράφει πως η χώρα μπορεί να σηκώσει τα βάρη που της φόρτωσαν; Τυχαία άρχισε να ανησυχεί το ΔΝΤ; Δε νομίζω.

Μονομερής διαγραφή του χρέους: Συζήτηση των πολιτικών προϋποθέσεων




Πηγή: ΕΠΟΧΗ
Του Πέτρου Λινάρδου-Ρυλμόν
Η μονομερής διαγραφή του δημοσίου χρέους συνεχίζει να αποτελεί μια δημοφιλή πρόταση στον χώρο της αριστεράς σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχει για την ελληνική οικονομία το υψηλό χρέος. Παρά το γεγονός ότι έχουν διατυπωθεί απόψεις που ασκούν κριτική σε αυτή την θέση, δεν μπορούμε να πούμε ότι η συνολική λογική μιας τέτοιας πρότασης έχει συζητηθεί διεξοδικά. Η πρόσφατη έκδοση της έκθεσης «Η ευρωζώνη μεταξύ λιτότητας και χρεοκοπίας» της ομάδας Research on Money and Finance (Λαπαβίτσας κ.ά.) είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε από πιο κοντά τα επιχειρήματα και να εξετάσουμε την πειστικότητα των προϋποθέσεων που αναφέρονται σε αυτό το κείμενο.
Ένα σοβαρό πρόβλημα της επιχειρηματολογίας του είναι ότι υπάρχει καταρχάς μια δυσκολία να πειστεί κανείς σχετικά με τη χρονική ακολουθία των γεγονότων. 
Πρώτη εξέλιξη: «Χρεοκοπία με πρωτοβουλία του δανειστή σημαίνει πρώτα μονομερή άρνηση πληρωμών. Η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε μια περίοδο εντατικοποίησης των εγχώριων κοινωνικών αγώνων όπως και σε μεγάλες εντάσεις στις διεθνείς σχέσεις» (σελ. 51)

Το βαλς της χρεοκοπίας και το Μνημόνιο Νο2



Πηγή: Sofokleous 10
Η μουσική άρχισε να παίζει και οι χορευτές προθερμαίνονται για ένα νέο βαλς της χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη, καθώς η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα βρεθούν το επόμενο διάστημα σε όλο και εντονότερη πίεση των αγορών, όπως τονίζουν στο «S10» έγκυρες τραπεζικές πηγές από το Λονδίνο. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες που πρώτο δημοσίευσε το «S10» για το Μνημόνιο Νο2 από τις 9 Σεπτεμβρίου φθάνουν πλέον στα πρωτοσέλιδα των εγκυρότερων ελληνικών εφημερίδων…
Όπως αποκαλύπτουν στο «S10» οι ίδιες πηγές, από αυτή την εβδομάδα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας αναταραχής στις αγορές χρέους, που μεθοδικά προετοιμάζουν ισχυροί διεθνείς τραπεζικοί κύκλοι, επικουρούμενοι –ως συνήθως…- από τα «κοράκια» των κερδοσκοπικών hedgefunds.