Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010
ο ακτιβισμος της Παρασκευής
NA MH ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
--ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.3 ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
BLOGGERS ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΣΤΙΣ 6 ΜΜ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
[ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ]
http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/03/123_13.html
Η Έξοδος από την Κρίση Περνά Μέσα από την Έξοδο από την ΕΕ
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ | ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2010
Επιτέλους! Βρέθηκε ο ένοχος για την υπερχρεωμένη Ελλαδίτσα. Είναι οι κερδοσκόποι! Έλα όμως που καπιταλισμός χωρίς κερδοσκόπους είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο, αφού η δουλειά τους είναι να βρίσκουν τους πιο αδύνατους κρίκους στο σύστημα και εκεί να χτυπάνε, εφόσον έτσι πραγματοποιούν τα πελώρια κέρδη τους. Όλη η λογοδιάρροια των τελευταίων εβδομάδων στα ΜΜΕ, στοχεύει στην συσκότιση και τον αποπροσανατολισμό για τα πραγματικά αίτια της πρώτης παγκοσμιοποιημένης οικονομικής κρίσης γενικά και της Ελληνικής κρίσης ειδικότερα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταλλάσσουν νηπιακού τύπου «επιχειρήματα» και μομφές, όπου απλά ο ένας τα ρίχνει όλα στον άλλο, αλλά για την ταμπακιέρα όμως ούτε κουβέντα.
Η οικονομική κρίση για την οποία καλούμαστε «να βάλουμε όλοι πλάτη» ―λες και «όλοι» φταίμε, από το μεροκαματιάρη, μέχρι τον εφοπλιστή― είναι απλά η απόρροια της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ και σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η οποία ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση της χώρας στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά.
Και να ποια είναι τ’ αποτελέσματα:
Στον αγροτικό τομέα, το καρότο των αγροτικών επιδοτήσεων και το μαστίγιο των ποσοστώσεων στα αγροτικά προϊόντα έφερε τη συρρίκνωση του αριθμού αγροτών και τη διατροφική εξάρτηση της χώρας. Το 2006 το ποσοστό των αγροτών επί του ενεργού πληθυσμού ήταν 13% ενώ το 1981 ήταν 31%. Πάνω από τους μισούς αγρότες δηλαδή αναγκάστηκαν να στραφούν στις συνήθως αεριτζίδικες «υπηρεσίες». Επιπλέον σήμερα εξαρτιόμαστε από τις εισαγωγές τροφίμων, επειδή η ντόπια παραγωγή δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Πράγμα καθόλου τυχαίο, αφού στόχος της ΕΕ ήταν και είναι η καρατόμηση του αγροτικού τομέα και οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από «το περιβόλι της Ευρώπης», δηλαδή τις χώρες του τρίτου κόσμου (βαμβάκι από την Αίγυπτο, όσπρια από τη Μαδαγασκάρη κ.λπ.).
Τα συμπεράσματα από την «ελληνική θύελλα»
Του Immanuel Wallerstein* / International Herald Tribune (4/3/2010) Η λεγόμενη «ελληνική θύελλα» μονοπωλεί τον τελευταίο καιρό τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Στις σχετικές συζητήσεις, ο καθένας από τους πρωταγωνιστές του δράματος κατηγορεί τους άλλους για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις κατηγορούνται ότι επέτρεψαν στους πολίτες τους να ζουν με δανεικά. Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορείται για τη δημιουργία του ευρώ. Η Goldman Sachs κατηγορείται ότι διευκόλυνε την Ελλάδα να διαπράξει απάτη. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε τις πρακτικές της αμερικανικής τράπεζας «σκανδαλώδεις» και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, απέδωσε το σημερινό χάος στην ανεξέλεγκτη αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου. Στο μεταξύ, οι πάντες πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει δραστικά το έλλειμμά της σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. |
Στο 9,9% η ανεργία τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη
Βρυξελλες, Κ. Kαρκαγιαννης, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τρία εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν από πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Η ανεργία ανήλθε στην Ευρωζώνη στο 9,9% τον Ιανουάριο του 2010, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους ήταν 8,5%.
Στην Ε.Ε. των 27, η ανεργία έφθασε τον Ιανουάριο στο 9,5%, καταγράφοντας αύξηση 1,5% σε ένα έτος. Τον Φεβρουάριο, πάντως, ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης, καθώς σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, ενώ ανάλογη τάση κατεγράφη και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην Ελλάδα η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2009 ήταν 9,7%. Πρόκειται για το έκτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.
Στην ανεργία των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών καταγράφεται το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, ενώ στην ανεργία των γυναικών το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27.
Γενικότερα η Eurostat υπολογίζει ότι τον Ιανουάριο του 2010 στο σύνολο της Ε.Ε. των 27 υπήρχαν 22.979.000 άνεργοι, εκ των οποίων τα 15.683.000 στην Ευρωζώνη. Από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2010 οι άνεργοι στο σύνολο της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 136.000, εκ των οποίων οι 38.000 ήταν στην Ευρωζώνη. Στο ένα έτος που μεσολάβησε από τον Ιανουάριο του 2009, η Ε.Ε. των 27 έχασε 3,802 εκατ. θέσεις εργασίας, από τις οποίες τα 2,204 εκατ. στην Ευρωζώνη.
Μεταξύ των κρατών-μελών το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται τον Ιανουάριο στην Ολλανδία (4,2%) και την Αυστρία (5,3%) και το υψηλότερο στη Λεττονία (22,9%) και την Ισπανία (18,8). Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους καταγράφεται αύξηση της ανεργίας σε όλα τα κράτη-μέλη. Η μικρότερη αύξηση αναφέρεται στη Γερμανία (από 7,2% σε 7,5%), το Λουξεμβούργο (από 5,4% σε 5,9%) και το Βέλγιο (από 7,5% σε 8%). Αντιθέτως, αλματώδη αύξηση σημείωσε η ανεργία στις χώρες της Βαλτικής σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2009.
Στη Λεττονία αυξήθηκε από 12,3% σε 22,9%, στη Λιθουανία από 6,4% σε 14,6% και στην Εσθονία από 7,6% σε 15,5%. Ανησυχητικά είναι τα επίπεδα ανεργίας μεταξύ των νέων, με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης να φθάνει στο 20,2%, της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27 στο 20,9% και της Ελλάδας στο 25,3% με στοιχεία Νοεμβρίου του 2009.