Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

"Τονωτική ένεση" στις συντάξεις μέσω τραπεζών


Σημ. του "youpay..." Υπάρχει κανείς που ν΄'αμφιβάλλει γιατί κατεδαφίζεται το ασφαλιστικό; Οι τράπεζες είναι ante portas...

Πηγή: capital, 8-6-2010
Της Έφης Καραγεώργου 

Με τους Έλληνες ασφαλισμένους να νοιώθουν ότι βρίσκονται στο κενό σε ό,τι αφορά την προοπτική συνταξιοδότησής τους, στα χρόνια αλλά και στο ύψος της σύνταξης, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που έχουν σε ισχύ οι τράπεζες, μοιάζουν περισσότερο ελκυστικά από ποτέ. 

Και αποτελούν μία εναλλακτική λύση, στο σημερινό περιβάλλον της αβεβαιότητας, καθώς τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των τραπεζών λειτουργούν σαν «κουμπαράς» και στη λήξη τους προσφέρουν στον ασφαλισμένο είτε ένα ποσό ως εφάπαξ, είτε μία εγγυημένη ισόβια σύνταξη. 

Η ζήτηση για τα συνταξιοδοτικά-αποταμιευτικά προγράμματα βαίνει αυξανόμενη και ειδικά την τελευταία πενταετία, όταν «άνοιξε» το συνταξιοδοτικό ζήτημα. 
Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, το συνταξιοδοτικό αποτελεί σήμερα το «υπ΄ αριθμόν ένα» θέμα για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που βλέπουν μέρα με τη μέρα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται και οι απολαβές τους να μειώνονται. 

Οι τράπεζες σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες (θυγατρικές τους ή συνεργαζόμενες) δραστηριοποιούνται έντονα στη συγκεκριμένη αγορά την τελευταία πενταετία και έχουν λανσάρει προγράμματα που προσφέρουν σίγουρη «ενίσχυση» του μηνιαίου εισοδήματος. 

Συνταξιοδοτικά προγράμματα έχουν λανσάρει στην αγορά οι περισσότερες τράπεζες και συνήθως με ένα ετήσιο ασφάλιστρο της τάξης των 600 ευρώ, ο σημερινός 30άρης μπορεί να εξασφαλίσει άλλα 250-300 ευρώ το μήνα ως σύνταξη στα 65 του. 

Οι τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ΑΤΕ, Κύπρου, Εμπορική, Marfin, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Millenium σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν δημιουργήσει σειρά προϊόντων που ανταποκρίνονται σε όλα τα βαλάντια και εξασφαλίζουν επιπρόσθετη σύνταξη στον ασφαλισμένο. 

Το ύψος αυτής της εγγυημένης σύνταξης, έχει να κάνει με τρεις βασικούς παράγοντες: την ηλικία του ασφαλισμένου, το ποσό της εφάπαξ ή μηνιαίας καταβολής, καθώς και τη διάρκεια του προγράμματος. Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο που σήμερα κυμαίνεται από το 2,5% μέχρι το 3%. 

Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ένα πρόγραμμα και να το πληρώσει εφάπαξ, ή να το «κτίσει» με ετήσιες ή μηνιαίες καταβολές, τις οποίες μπορεί να αναπροσαρμόζει. 

Για παράδειγμα, αν ένας άντρας 35 ετών επενδύσει σήμερα σε ένα πρόγραμμα αξίας 20.000 ευρώ, για 25 χρόνια, θα μπορεί στην ηλικία των 60 ετών να έχει εγγυημένη σύνταξη 205 ευρώ το μήνα ή εγγυημένο εφάπαξ 36.000 ευρώ (ο ασφαλισμένος θα λάβει ή εφάπαξ ή σύνταξη). Αν υπολογιστεί απόδοση 5% το χρόνο η ενδεικτική σύνταξη θα είναι 286 ευρώ το μήνα και το ενδεικτικό εφάπαξ 50.000 ευρώ. 

Εναλλακτικά, αν ένας 30χρονος αγοράσει ένα πρόγραμμα πληρώνοντας 1.100 ευρώ το χρόνο (αναπροσαρμοζόμενο κατά 2% το χρόνο) με διάρκεια 35 χρόνια θα έχει πληρώσει συνολικά 54.993 ευρώ, ενώ το εγγυημένο εφάπαξ που θα λάβει στην λήξη του προγράμματος θα είναι 70.190 ευρώ (και το ενδεικτικό εφάπαξ στα 88.795 ευρώ, με απόδοση 3%). 

Αν τώρα ένας 35χρονος αγοράσει πρόγραμμα, καταβάλλοντας 1.500 ευρώ ετησίως για 30 χρόνια, το εγγυημένο κεφάλαιο στη λήξη θα είναι 90.000 ευρώ (και το ενδεικτικό 104.350 ευρώ). 

Ας σημειωθεί ότι σήμερα η εγγυημένη απόδοση που προσφέρουν οι τράπεζες στα συγκεκριμένα προγράμματα είναι στο 3%, ενώ ετήσια ασφάλιστρα μέχρι του ποσού των 1.200 ευρώ εκπίπτουν από την εφορία. 

Στα περισσότερα προγράμματα ο ενδιαφερόμενος καθορίζει τόσο το ύψος των μηνιαίων καταβολών, που μπορούν να ξεκινούν από τα 25 ευρώ το μήνα, όσο και την ετήσια αναπροσαρμογή τους. 

Ειδικότερα: 

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα «Προσθέτω», η Εμπορική το «Smile Σύνταξη», η ATEBank το «Super Συνταξιοδοτικό», η Eurobank τα συνταξιοδοτικά προγράμματα Value και Flexi, η Alpha Bank το «Alpha Εγγύηση» σε συνεργασία με την ΑΧΑ, η Πειραιώς το «ING Σύνταξη», η Τράπεζα Κύπρου το «Προγραμματισμός Σύνταξη», το Τ.Τ. το «Post Σύνταξη»,  η Marfin Egnatia Bank το Μarfin Pension, ενώ η Millenium προσφέρει το "Συνταξιοδοτικό Plus".

5 σχόλια:

squarelogic είπε...

η κ.Καραγεώργου μπέρδεψε το δημοσιογραφικό της "άρθρο" με την διαφημιστική μπροσούρα των τραπεζών...
Με το αζημίωτο φαντάζομαι...

You Pay Your Crisis είπε...

Πονηρα σκεπτομενη ειχα συνδεσει τη μειωση των συνταξεων με την ενισχυση των ιδιωτικων ασφαλιστικων εταιριων, μια αγορα που ειναι ακομα υποτονικη στην Ελλαδα και προφανως θα ηταν κριμα να μην ¨αναπτυχθει¨

Με το αρθρο αυτο, ειχα πια και τις αποδειξεις.

Εν τω μεταξυ δεν προφταινω να σηκωνω το τηλεφωνο απο τραπεζες που μου προτεινουν συνταξιοδοτικα προγραμματα.

Το κολπο, ειναι πολυ καλα στημενο.

cynical

Ανώνυμος είπε...

Οταν ακόμη και η μεγαλύτερη Ασφαλιστική του πλανήτη η AIG επιβιώνει χάρη στην στήριξη και την ανοχή του Αμερικανικού Δημοσίου,

όταν βλέπουμε τι πάθανε όσοι ήταν στις ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

κι όταν όλος ο πλανήτης κάθεται πάνω σε μια φούσκα 10 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ

οι Ασφαλιστικές (ως επιλογή) απλά δεν υπάρχουν.

Αν είστε από τους τυχερούς που τους περισσεύουν, κάνετε τα ευρώ σας χρυσές λίρες και τα έχετε σε θυρίδες σε τράπεζες.

Αν και δεν αποκλείεται τα Παγκόσμια Τσακάλια κάποια στιγμή να το ποινικοποιήσουν κι αυτό.
(ΗΠΑ 1933, όπου πρακτικά ο ιδιωτικός χρυσός κατασχέθηκε)

Greek Rider είπε...

Πολύ εύστοχη αυτή η αναδημοσίευση.

Πρώτον οι αποδόσεις των ασφαλιστικών ταμείων βασίζονται και σε μια μικρή απόδοση που υποτίθεται ότι υπάρχει κάθε χρόνο και με την υπόθεση ότι η ροή των πραγμάτων (αποδόσεις σε επενδύσεις τα τελευταία 100 χρόνια) θα συνεχίσουν να είναι θετικές. Είναι η πρώτη φορά όμως που τα τελευταία 20 χρόνια αυτό δείχνει να ανατρέπεται. Όπως πρόσφατα είχα δείξει από άρθρο του Wired: http://greekrider.blogspot.com/2010/04/peter-thiel-wired-magazine.html η υπόθεση για μέση απόδοση από τα χρηματιστήρια της τάξεως του 6-7% το χρόνο αρχίζει και αμφισβητείται πολύ σοβαρά.

Δεύτερον η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι η ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ασφαλιστικές δεν απέχουν πολύ από την γενική κατάσταση χρεωκοπίας. Οι ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ασφαλιστικές δεν είναι καλά παιδιά που νομίζαμε και οι οποίες επενδύουν τα λεφτά του κοσμάκη με προσοχή για να πάρει μια σύνταξη. Αντίθετα, είναι θυγατρικές των τραπεζών που με τα αποθεματικά των μελλοντικών συντάξεων κάνουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μητρικών τους.

Έτσι για παράδειγμα εκτείθενται σε άσκοπους κινδύνους χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος ή και χωρίς να αυτό να αναφέρεται στο καταστατικό τους. Χρεωκόπησαν ηχηρά το 2008 και του έσωσαν οι κυβερνήσεις στο εξωτερικό. Έως πότε όμως θα έχουν λεφτά να τους σώζουν;

Για τους παραπάνω λόγους είναι αδιανόητο να πάει κανείς σήμερα και να πάρει ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό πακέτο. Ας αλλάξει πρώτα διεθνώς η νομοθεσία και ο τρόπος ελέγχου και μετά τα ξαναλέμε. Το αν τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Ελλάδα δεν έχει σημασία όταν βλέπουμε ότι τους άμεσους θεματοφύλακες των ελληνικών ασφαλιστικών, τις τράπεζες, στο εξωτερικό ούτε καν τις δανείζουν, και εγώ θα στηρίζω σε αυτές το μέλλον μου; Πλάκα μας κάνουν; Για τις ξένες τα είπαμε.

Ας ξεκαθαρίσουν πρώτα τους κανόνες.

Greek Rider είπε...

Σε ένα τρίτο επίπεδο, το θέμα είναι σοβαρό γιατί όντως υπάρχει μια άποψη που λέει ότι μόνο όταν ο άνθρωπος-εργαζόμενος είναι "ξεκρέμαστος" χωρίς καμία ασφάλεια, είναι πιο παραγωγικός δούλος!

Πάνω σε αυτή την ακραία αντιανθρώπινη αντίληψη στηρίζεται σήμερα ο παγκόσμιος καπιταλισμός και η παγκόσμια οικονομία.

Το δείχνουν και οι έρευνες, όταν κάποιος δεν έχει σπίτι έχει καλύτερη εργασιακή κινητικότητα (από εσένα το είχα διαβάσει αυτό).

Συνεπώς εδώ είμαστε αντιμέτωποι με μια φιλοσοφία που αν δεν της αντιταχθούμε θα μας μετατρέψει κυριολεκτικά σε δούλους.

Και ποιος είπε ότι οι δούλοι περνούσαν άσχημα μπροστά στα δικά μας βάσανα; Αν διαβάσει κανείς τον Οικονομικό του Ξενοφώντα θα διαπιστώσει ότι οι δούλοι τότε είχαν τα προνόμια που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι ή και περισσότερα (το λέω χωρίς ειρωνεία)...

http://greekrider.blogspot.com/2010/03/18.html