Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Τι σημαίνει στάση πληρωμών και γιατί είναι αναγκαία



Δημήτρης Καζάκης
Οικονομολόγος Αναλυτής

Πηγή: ΠΡΙΝ 11-4-2010 

Η σύγχυση που βασιλεύει στην αριστερά σήμερα είναι τέτοια, που ακόμη συζητά αν η χρεωκοπία της χώρας είναι αληθινή ή ένα απλό πρόσχημα για να επιβληθούν τα ήδη προαποφασισμένα μέτρα. Την ίδια ώρα που οι προετοιμασίες για την επίσημη είσοδο του ΔΝΤ υπό την πολιτική εποπτεία της ΕΕ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η κατάσταση θυμίζει κάποιες άλλες εποχές που η αριστερά διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει πραξικόπημα, τις ημέρες που η χούντα είχε τεθεί σε κίνηση. Όσοι αδυνατούν να κατανοήσουν το μέγεθος και τον χαρακτήρα του προβλήματος και επομένως εύκολα εικάζουν ότι το όλο ζήτημα δεν είναι παρά μια μπλόφα, δεν αγνοούν απλώς –σκοπίμως ή μη, αδιάφορο– τα πραγματικά δεδομένα του δημόσιου χρέους. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι αυτό που εμφανίζεται ως δημοσιονομική χρεωκοπία, συνιστά την χρεωκοπία ολόκληρου του τρόπου εξαρτημένης καπιταλιστικής ανάπτυξης της χώρας.

Ολόκληρος ο ελληνικός καπιταλισμός συνθλίβεται κάτω από το βάρος των δικών του εσωτερικών αδιεξόδων, αλλά και των αντιθέσεων που έχει αναδείξει η κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού. Ο φόβος που εμπνέει σε ορισμένους η ιστορική καμπή στην οποία βρισκόμαστε και τα επιτακτικά καθήκοντα που αντικειμενικά απορρέουν απ’ αυτήν, είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από τις θεωρίες περί χρεωκοπίας-μπλόφα. Γι’ αυτό και κάνει εντύπωση ότι δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στη δύναμη του συστήματος να αυτορρυθμίζεται και να ξεπερνά τις κρίσεις του, ακόμη κι από τους πιο επίσημους εκπροσώπους του. Αυτή η τυπική πολιτική ουράς και συνθηκολόγησης μπροστά στα δύσκολα, εμφανίζεται σήμερα από κάποιους ως ακραιφνώς «αριστερή» και μάλιστα «ταξική» πολιτική.


Οι εργαζόμενοι δεν έχουν απλά να αντιμετωπίσουν μια άγρια επίθεση εναντίον τους, αλλά την χρεοκοπία ενός ολόκληρου συστήματος που καταρρέει και απειλεί να συμπαρασύρει μαζί του τη χώρα και το λαό της. Η ντόπια ολιγαρχία έχει εναποθέσει την ανασυγκρότηση του χρεοκοπημένου συστήματος στους γνωστούς μηχανισμούς του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Αυτό το νόημα έχει η μετατροπή της χώρας σε πραγματική αποικία των διεθνών αγορών, τραπεζών και κερδοσκόπων υπό την εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι καμμιά χώρα δεν βγήκε από μια τέτοια ανασυγκρότηση αλώβητη ή ακέραια.

Αυτό σημαίνει ότι η μάχη που καλούνται να δώσουν οι εργαζόμενοι σήμερα συνδέεται στενότερα παρά ποτέ με την συνολική κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας. Κι αυτό το καταλαβαίνουν πρώτοι απ’ όλους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γι’ αυτό και δεν είναι διατεθειμένοι να αναλωθούν σε μάχες οπισθοφυλακής εντοπισμένες μόνο στην απόκρουση των μέτρων της κυβέρνησης. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι λογαριασμοί που ανοίγουν σήμερα δεν μπορούν να κλείσουν με διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Αναζητούν εναγωνίως την πολιτική ηγεσία που θα τους εμπνεύσει και θα θέσει ως άμεση προτεραιότητα τη διάσωση της χώρας από την ελεγχόμενη πτώχευση και την αποικιοκρατική ανασυγκρότηση υπό το ΔΝΤ και την ΕΕ. Μόνο έτσι μπορεί σήμερα να τεθεί στις πιο πλατιές μάζες η ανάγκη της πάλης για την ανατροπή του κυρίαρχου συστήματος εξουσίας.

Ενδιαφέρει την αριστερά και μάλιστα εκείνη που αυτοπροσδιορίζεται ως ταξική, η μετατροπή της χώρας σε αποικία του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου; Την ενδιαφέρει η επιβολή καθεστώτος δημοσιονομικής κατοχής από τους δανειστές της χώρας, την ΕΕ και το ΔΝΤ; Ή της αρκεί απλά να καταγγέλλει τον καπιταλισμό; Αν δεν της αρκεί, τότε θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα στο τι πρέπει να γίνει με το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει αναδειχθεί σε βασικό μοχλό όχι μόνο της επιβολής των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, αλλά και της συνολικής εκποίησης της χώρας στους διεθνείς κερδοσκόπους.    

Το βασικό πρόβλημα με το δημόσιο χρέος δεν είναι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, όπως ισχυρίζεται η επίσημη προπαγάνδα, αλλά η αδυναμία εξυπηρέτησής του. Για να πάρουμε μια ιδέα αρκεί να πούμε τούτο: ενώ το ελληνικό δημόσιο δαπάνησε για το 2009 συνολικά 59,1 δις ευρώ σε αποδοχές και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, σε ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία, λειτουργικές δαπάνες, κοκ, για εξυπηρέτηση του χρέους δαπάνησε συνολικά 41,4 σε τοκοχρεολύσια και 42,7 σε δαπάνες για βραχυπρόθεσμους τίτλους του δημοσίου, ειδικές εκδόσεις ομολόγων και βραχυπρόθεσμη ταμειακή διευκόλυνση. Σύνολο εξυπηρέτησης 84,1 δις ευρώ, δηλαδή 142% των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου ή 35% του ΑΕΠ!

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η επιβάρυνση και πόσο ανατροφοδοτεί την έξαρση του δημόσιου χρέους, αρκεί να πούμε το εξής: Την τελευταία δεκαετία (2000-2009) το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε στους δανειστές του περίπου 450 δις ευρώ. Παρ’ όλα αυτά το δημόσιο χρέος της χώρας όχι μόνο δεν συγκρατήθηκε, αλλά αυξήθηκε την ίδια δεκαετία κατά 155 δις ευρώ! Και μιλάμε για μια περίοδο όπου το ύψος των επιτοκίων με το οποίο δανειζόταν το ελληνικό δημόσιο ήταν το ίδιο με αυτό της Γερμανίας. Επομένως το ζήτημα δεν είναι να βρεθούν με κάποιο τρόπο νέα χαμηλότοκα δάνεια. Κάθε νέο δάνειο που συνάπτει το ελληνικό δημόσιο αποτελεί ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη κι αν κατορθώσει να αποσπάσει ξανά επιτόκιο του επιπέδου της Γερμανίας.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να υπάρξει καμμιά άλλη πολιτική, αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα απ’ όλα ο βρόγχος του δανεισμού και δεν ξεφύγει η χώρα από τη θανάσιμη λαβή που της έχουν εφαρμόσει οι δανειστές της με όπλο το ευρώ και την συνεπικουρία της ΕΕ. Όσο λοιπόν η αριστερά θεωρεί ότι το όλο ζήτημα της χρεωκοπίας είναι ένα παραμύθι που σκαρφίστηκαν ο δικομματισμός και οι αγορές για να επιβάλουν τις πολιτικές που θέλουν, τόσο περισσότερο θα αιχμαλωτίζεται από την κυρίαρχη πολιτική. Όσο κι αν στο ερώτημα των «άδειων ταμείων» που θέτει κάθε τόσο η κυβέρνηση, η αριστερά απαντά με το πάρτε τα από το μεγάλο κεφάλαιο. Με άλλα λόγια, ζητά να τα πάρουν από το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο και να τα δώσουν όχι στους εργαζόμενους, αλλά στο διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο που δανείζει το ελληνικό δημόσιο. Κι αυτό αποκαλείται από ορισμένους αντικαπιταλιστική πολιτική. Η μόνη αυθεντικά αριστερή και ταυτόχρονα ταξική απάντηση που μπορεί να δοθεί εδώ και τώρα είναι μία: Άμεση στάση πληρωμών ώστε να διασώσουμε τους πόρους που ιδιοποιούνται σήμερα οι διεθνείς τοκογλύφοι και κερδοσκόποι προκειμένου να δρομολογήσουμε μια άλλου τύπου ανάπτυξη της χώρας.

Όταν μιλάμε για άμεση μονομερή στάση ή παύση πληρωμών δεν εννοούμε μια μεθόδευση αναστολής της αποπληρωμής των δανείων, μέσα από αναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές ή την αναδιάρθρωση του χρέους. Το λέμε αυτό γιατί όσο πιο πολύ πλησιάζει η στιγμή της εγκαθίδρυσης του καθεστώτος ελεγχόμενης πτώχευσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τόσο περισσότερο θα ακούγονται απόψεις που θα συγχέουν την άμεση παύση πληρωμών με διάφορα σχήματα αναδιαπραγμάτευσης ή αναδιάρθωσης του χρέους εξασφαλίζοντας μια προσωρινή μερική ή ολική αναστολή των πληρωμών. Οι απόψεις αυτές συγχέουν την μονομερή παύση πληρωμών με την πτώχευση της χώρας, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να εμφανιστεί ως αναγκαία και συμφέρουσα λύση από τη στιγμή που έρχεται να επιβάλλει μια αρχική αναστολή των πληρωμών με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση του χρέους. Μια τέτοια αναστολή των πληρωμών όχι μόνο δεν συμφέρει το λαό και τον τόπο, αλλά θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε μεγαλύτερη όξυνση το πρόβλημα της υπερχρέωσης, ενώ θα εκθέσει τη χώρα στους εκβιασμούς των πιο κερδοσκοπικών κεφαλαίων διεθνώς που ειδικεύονται στην εκμετάλλευση χρεοκοπημένων κρατών.

Δεν είναι λοιπόν μια οποιαδήποτε στάση ή αναστολή των πληρωμών που απαντά στο πρόβλημα του χρέους από τη σκοπιά και το συμφέρον των εργαζομένων, αλλά μόνο εκείνη η μονομερής παύση πληρωμών που αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια πτώχευσης της χώρας και επιβολής καθεστώτος κηδεμονίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ποια είναι η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στη μονομερή παύση πληρωμών και στην αναστολή των πληρωμών μέσα από μια διαδικασία πτώχευσης; Το γεγονός ότι με την πρώτη αρνείται επίσημα η χώρα να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της, αρνείται να αναγνωρίσει κάθε δικαίωμα ή απαίτηση των δανειστών, ενώ με τη δεύτερη όχι μόνο δεν αρνείται τα δικαιώματα των δανειστών πάνω της, αλλά δηλώνει αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της και τίθεται στη διάθεση των δανειστών της.

Η πρώτη επιλογή συνδέεται με την πάλη του λαού για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική αυτοδιάθεσή του, για τη διάσωση της χώρας του από τις άρπαγες του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, ενώ η δεύτερη επιλογή αποτελεί τη βάση όλων των πολιτικών του ΔΝΤ. Αυτός είναι ο λόγος που η μονομερής παύση πληρωμών που αρνείται να αναγνωρίσει δικαιώματα στους δανειστές, που αρνείται να θέσει τη χώρα υπό καθεστώς πτώχευσης και κηδεμονίας, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αιτήματα όλων των λαϊκών επαναστατικών και απελευθερωτικών κινημάτων, από την εποχή που οι μπολσεβίκοι αρνήθηκαν μονομερώς να πληρώσουν τα τσαρικά χρέη και η διπλωματία τους πρωτοστάτησε να ενσωματωθεί στη διεθνή νομολογία η ρήτρα για το απεχθές χρέος (odious debt). Μια ρήτρα που προβλέπει ότι μια χώρα έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί την αποπληρωμή των χρεών της όταν αυτά αποτελούν προϊόν διαφθοράς, ρεμούλας και κερδοσκοπίας.

 Η μονομερής παύση πληρωμών θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη να σταθεί η χώρα και ο λαός της στα πόδια τους, χωρίς τον φόρο αίματος στους δανειστές. Όμως για να γίνει αυτό δεν αρκεί η παύση πληρωμών. Αντίθετα, η παύση πληρωμών δεν έχει ουσιαστικά κανένα πρακτικό νόημα, αν δεν συνοδευτεί με ένα πακέτο άμεσων μέτρων θωράκισης της οικονομίας και της χώρας από τυχόν εκβιασμούς και πιέσεις. Δεν έχει κανένα νόημα αν δεν συνοδευτεί άμεσα με την επιβολή δραστικών ελέγχων στην κίνηση του κεφαλαίου, με την εθνικοποίηση των κύριων τραπεζών, με την έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ και με μια γενναία αναδιανομή πλούτου προς όφελος των εργαζομένων όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά ως βασική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε νέα κοινωνική, ταξική και οικονομική βάση. Μόνο έτσι μπορεί να ορθοποδήσει η οικονομία και να οικοδομηθεί ένα ριζικά διαφορετικό κράτος από το σημερινό. Μόνο έτσι δεν θα χρειαστεί το δημόσιο να καταφύγει ξανά στη διεθνή κερδοσκοπία για δανεισμό.


18 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Αν χρωστάμε κάπου είναι στο μέλλον των παιδιών μας, εμείς φτάσαμε να χρωστάμε γιατί αυτοί που εμπιστευτήκατε με την ψήφο σας έκλεψαν και σας είπαν ψέματα.
Αυτό είναι το μεγάλο μας τσίρκο που βιώνουμε κάνοντας μόνο εμείς την θυσία
Καιρός είναι όσοι φάγαν στη πλάτη μας ,να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση.
Πρέπει να ξαναεφεύρουμε την αστικοδημοκρατική επανάσταση (στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ) , πριν μας ρίξουν στο Μεσαίωνά τους.
Εσυ πληρώνεις την κρίση τους.

Ανώνυμος είπε...

Στο χείλος του γκρεμού. Μόνη λύση η στάση πληρωμών - Αριστερά της λύσης και όχι της διαμαρτυρίας

Ανώνυμος είπε...

Argentina's Economic Collapse (FULL VERSION)VIDEO

Argentina's Economic Collapse (FULL VERSION) Documentary on the events that led to the economic collapse of Argentina in 2001 which wiped out the middle class and raised the level of poverty to 57.5%...

You Pay Your Crisis είπε...

Ανωνυμε

μη στενοχωριεσαι στα επομενα χρονια θα το εχουμε δει τοσες φορες που θα το εχουμε μαθει απ' εξω.

You Pay Your Crisis είπε...

Διόνυσε,

θα το λεμε και θα το ξαναλεμε. Το θεμα ειναι να το συνειδητοποιησει και ο τελευταιος

Ανώνυμος είπε...

χμ..
You Pay Your Crisis. Κοίτα και τα videakia εδώ. Πόσο εύκολα πέφτει μια διεφθαρμένη κυβέρνηση που κληρονομήθηκε από τον πατέρα στον γιό

Kyrgystan

Το αστείο της υπόθεσης:
Και εκεί έγινε πριν 5 χρόνια μια "Επανάσταση των ΜΚΟ".
Εκεί την ονόμασαν "Επανάσταση της Τουλίπας"! Να θεωρήσουμε οτί τώρα γίνεται η "αντεπανάσταση" της τουλίπας??

You Pay Your Crisis είπε...

τα ειδα τα βιντεο.

Λαικες εξεγερσεις. Και στην ταιλανδη. Και κει. Για οποιο λογο και να εξεγειρονται, εχει παντως ενδιαφερον
cynical

nikos__alfa είπε...

Πρώτη επισήμανση:αριθμητική:
Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους το 2009 είναι συνολικά περίπου 41 δις ευρώ για την οποία εκδόθηκαν τα ανάλογα ομόλογα ίδιας αξίας!Εμφανίζεις νομίζω το ίδιο πράγμα 2 φορές!Άρα οι δαπάνες για τοκοχρεωλύσια ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι οι μισές από το νούμερο σου δηλ. περίπου 17,5 του ΑΕΠ ,ποσοστό βέβαια που παραμένει τεράστιο και δεν αναιρεί την ανάλυση σου!
Δεύτερη επισήμανση:πολιτική:
Αναφέρεσαι στην χρεωκοπία του συστήματος στην Ελλάδα και σε κατοχή από τους ξένους δανειστές ενώ η αλήθεια είναι ότι το 1/4 περίπου του χρέους οφείλεται στις εγχώριες (αποφεύγω τον όρο Ελληνικές) τράπεζες!!!άρα καμμία χρεωκοπία των εγχώριων καπιταλιστών δεν έχει συντελεσθεί ,ίσα-ίσα υπάρχει αγαστή συνεργασία των ξένων και εγχώριων κερδοσκόπων η οποία εξασφαλίζει την συνομωσία σιωπής από τα ΜΜΕ που εξαρτώνται άμεσα από το εγχώριο τραπεζικό κεφάλαιο εξ ου και η υποστήριξη της εφαρμοζόμενης πολιτικής του καλού οφειλέτη!Ο μόνος που έχει χρεωκοπήσει είναι το Ελληνικό δημόσιο και ο Ελληνικός λαός και αυτό πιστεύω είναι βασικό να το κατανοήσουμε όλοι για να μπορέσουμε να αφυπνιστούμε και να αντιδράσουμε!Ο εχθρός είναι εντός των τειχών και αυτό δεν πρέπει να σταματούμε να το λέμε και να το τονίζουμε!!
Τρίτη επισήμανση:Προτείνεις μια λύση την οποία αναρωτιέμαι ποιός θα την εφαρμόσει!Η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία υπό το βάρος της πίεσης του τραπεζοεπιχειρηματοενημερωτικού συστήματος δεν τολμά ούτε καν την έκδοση λαικών ομολόγων για την κάλυψη άμεσων αναγκών για να μην αφαιρέσει φθηνό χρήμα από τις τράπεζες;Εκτός και αν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα μας θα λυθεί με ασκήσεις επι χάρτου η για να ακριβολογώ με παράθεση μερικών χιλιάδων πίξελ!!
Θέτω υπό τη κρίση σας την ακόλουθη πρόταση χωρίς πολλά λόγια:
Επειδή πρέπει να μεταφέρουμε την συζήτηση επί του πρακτέου και να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία για να φτάσουμε σε πολιτικές πράξεις χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία προτείνω :
Εσείς και εννοώ και τις οικοδέσποινες του οίκου ,που γνωρίζετε να οδηγείτε στο διαδίκτυο,να βάλετε σε συζήτηση οργανωμενη με τίτλο: Το απεχθές χρέος:Δημοψήφισμα για την στάση πληρωμών!!
Στόχος η συγκέντρωση υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την άρνηση του χρέους,που μάλλον είναι καλύτερος όρος από την στάση πληρωμών,να δούμε επιτέλους αν από το επίπεδο του διαλόγου μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πολιτικά εργαλεία που ούτως η άλλως θα οδηγήσουν σε κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα!
Ευελπιστώ για τις ενέργειες σας!

cynical είπε...

Νικο-alfa

η διενεργεια δημοψηφισματος σχετικα με την αρνηση ή σταση ή αναδιαρθρωση του χρεους ήταν μια απο τις πρωτες μας σκεψεις.
Στη πορεια ομως βλεπουμε οτι το καλεσμα για δημοψηφισμα δεν θα ειχα απηχηση στο βαθμο που δεν θα υπηρχε πληρης ενημερωση, βαση εμπεριστατωμενων μελετων, για τα πλεονεκτηματα/μειονεκτηματα καθε μιας κινησης απο αυτες.

Αν δεν μπορεις να απαντησεις στο πιο απλο ερωτημα , δλδ αν μετα τη σταση πληρωμων θα εχω να βαλω βενζινη στο αυτοκινητο, αν θα εχω φαρμακα ή αν θα εχω τροφιμα και σε τι κοστος, τοτε δεν μπορεις να πεισεις κανενα.

Ειναι ενα θεμα το οποιο με τα αρθρα του Καζακη και του Μαρκετου φερνουμε τακτικα σε συζητηση ωστε να προχωρησει η ζυμωση και να ερθουν στην επιφανεια οι απαραίτητες διευκρινησεις.

Παρ' οτι οι περισσοτεροι εδω συμφωνουν οτι δεν μπορουμε να συνεχισουμε να πληρωνουμε το χρεος, εν τουτοις δεν εχουμε παρα πολυ γενικες απαντησεις.

Ας περιμενουμε λιγο.

Ηδη χτες πραγματοποιηθηκε η πρωτη γενικη συνελευση (αυτη που δαιφημιζουμε επανω δεξια) για ν' ακουστουν διαφορες τοποθετησεις επ' αυτου. Ηδη καταρτιστηκαν επιτροπες και θα επακολουθησει και αλλη.

Ανώνυμος είπε...

@cynical.

Χρειάζεται (κατά ελάχιστο)Αριστερό Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης όπου η παύση πληρωμών θα είναι το πρώτο αίτημα. Έχοντας όμως το βλέμμα προς το μέλλον. Που έρχεται περισσότερο γρήγορα από ότι στην αρχή κάποιοι υπολόγιζαν..

Αλλιώς να συνταχτούμε μαζί με τους υπόλοιπους του κακο-παιγμένου θιάσου (πασοκ - νδ - λάος - ανανεωτικοί) για "μικρά" επιτόκια. Όμως επειδή το ποσοστό των τοκοχρεολυσίων των δανείων (επί του ΑΕΠ) γίνεται και θα γίνεται ολοένα μεγαλύτερο δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Τα "μικρά" επιτόκια των δανείων απλώς αναστέλλουν την χρεοκοπία για μερικά χρόνια. Δίνουν «ανάσα» ζωής σε ένα διεφθαρμένο - διαλυμένο σύστημα. Η «ρεαλιστική» λύση τους δεν είναι εφαρμόσιμη..

---------------------------
Ο "ΈΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ"& ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΣΑΊΛΟΚ
----------------------------
Το Ελληνικό κράτος κρατείται "τεχνικά" στα όρια της χρεοκοπίας μέχρι οι δανειστές -ντόπιοι και ξένοι- να πάρουν αυτά που περιγράφει το άρθρο του Καζάκη Η Ελλάδα βγαίνει στο σφυρί σε τιμή ευκαιρίας. Να γιατί βιάζονται να περνούν νομοσχέδια για "Καλλικράτηδες" και ταύτα.Μέχρι και τον αέρα θα φοεολογήσουν. Ενώ λόγω της νομοθεσίας "Fast Track". Ενστάσεις πολιτών για οικολογικά - αισθητικά ζητήματα δεν θα γίνονται δεκτές στα δικαστήρια εφόσοοι "επενδύσεις" θα καλύπτονται από την νομοθεσίας Fast Track(αυτό δεν είναι παράκαμψη του ΣΤΕ?).Οπως ο Σάιλοκ στον "Έμπορα της Βενετίας" ζήτησε μια λίβρα κρέας από τον δανειστή του έτσι και οι σύγχρονοι απόγονοί τους θα μας φορολογήσουν ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε.

----------------------
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με ορίζοντα "Κυβέρνησης Εθνικής Ανάγκης"
-----------------------

Ξέρουν ότι στην ουσία είναι Προσωρινή Κυβέρνηση.Ξέρουν ότι ο κόσμος θα αντιδράσει στην αρπαγή του πλούτου που σχεδιάζουν. Γι αυτό με παιρνούν γρήγορα-γρήγορα τα νομοσχέδια.Είναι και ο λόγος που μεθοδεύεται η μείωση-συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων. Ο Μεγάλος Αδελφός είναι εδώ.

Σε αγαστή συνεργασία με το "τσίρκο" των δελτίων των 8.
Προς το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ:

--------------
Στο δια ταύτα
--------------

Πλησιάζουμε προς εποχές όπου τα οικονομικά θέματα θα είναι συνδεδεμένα με τα πολιτικά ζητήματα. Ξέρουν ότι ο κόσμος θα αντιδράσει, ζητώντας "εναλλακτική" πρόταση. Δεν ξέρουν την ποιότητα και την δυναμική της "εναλλακτικής πρότασης" στην κοινωνία.
Η μαρξιστική αριστερά ας μην τους απογοητεύσει. Διαφορετικά θα βρεθεί "πίσω από τις εξελίξεις".
Αριστερό Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Τώρα


Υ.Γ.

Τα videakia της Αργεντινής - Kirgistan δεν νομίζω ότι τους έδωσες την σημασία που του πρέπει. Ειδικά της Αργεντινής που περιγράφουν παρόμοιες μεθοδεύσεις στην "αντιμετώπιση του εξωτερικού χρέους" από τις εκεί "σοβαρές και υπεύθυνες" κυβερνήσεις. Ήταν τόσο σοβαρές ώστε ο ένας Πρόεδρος να φύγει σε στυλ =με ελικόπτερο από την στέγη( σε στυλ Παλαιοκώστα)!

Ενώ σε μία απομονωμένη χώρα της Ασίας (Κιργιστάν) ο κόσμος παίρνει με τις πέτρες(τι μας θυμίζει άραγε η φράση?)
την εκεί φαύλη και διεφθαρμένη κυβέρνηση του "κληρονομικού δικαιώματος"..

Ανώνυμος είπε...

@cynical(με λιγότερα ορθογραφικά λάθη). Αριστερό Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Τώρα!

Χρειάζεται (κατά ελάχιστο)Αριστερό Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης όπου η παύση πληρωμών θα είναι το πρώτο αίτημα. Έχοντας όμως το βλέμμα προς το μέλλον. Που έρχεται περισσότερο γρήγορα από ότι στην αρχή κάποιοι υπολόγιζαν..

Αλλιώς …μαζί με τους υπόλοιπους του κακο-παιγμένου θιάσου (πασοκ - νδ - λάος - ανανεωτικοί) για "μικρά" επιτόκια.
Όμως επειδή το ποσοστό των τοκοχρεολυσίων των δανείων (επί του ΑΕΠ) μαζί με τις υποχρεώσεις των ομολόγων γίνεται και θα γίνεται ολοένα μεγαλύτερο, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Τα "μικρά" επιτόκια των δανείων απλώς αναστέλλουν την χρεοκοπία για μερικά χρόνια. Δίνουν «ανάσα» ζωής σε ένα διεφθαρμένο - διαλυμένο σύστημα. Η «ρεαλιστική» λύση τους δεν είναι εφαρμόσιμη. Η «ρεαλιστική» λύση τους εκ των πραγμάτων είναι μη ρεαλιστική. Και τι γίνεται στην ιστορία όταν οι «ρεαλιστικές» λύσεις δεν είναι και τόσο «ρεαλιστικές»;

Ο "ΈΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ"& ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΣΑΊΛΟΚ

Το Ελληνικό κράτος κρατείται "τεχνικά" στα όρια της χρεοκοπίας μέχρι οι δανειστές -ντόπιοι και ξένοι- να πάρουν αυτά που περιγράφει το άρθρο του Καζάκη
Η Ελλάδα βγαίνει στο σφυρί σε τιμή ευκαιρίας

Να γιατί βιάζονται να περνούν νομοσχέδια για "Καλλικράτηδες" και ταύτα. Ενώ λόγω της νομοθεσίας "Fast Track". Ενστάσεις πολιτών για οικολογικά - αισθητικά ζητήματα δεν θα γίνονται δεκτές στα δικαστήρια εφόσον οι "επενδύσεις" θα καλύπτονται από την νομοθεσίας Fast Track. Αυτό όμως δεν είναι παράκαμψη του ΣΤΕ; .
Όπως ο Σάιλοκ στον "Έμπορα της Βενετίας" ζήτησε μια λίβρα κρέας από τον δανειστή του έτσι και οι σύγχρονοι απόγονοί τους θα μας φορολογήσουν ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε. Μπροστά στα κέρδη τους οι τοκογλύφοι ξεσκίζουν το πέπλο της αστικής τους δημοκρατίας

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ"

Ξέρουν ότι στην ουσία είναι Προσωρινή Κυβέρνηση. Ξέρουν ότι ο κόσμος θα αντιδράσει στην αρπαγή του πλούτου που σχεδιάζουν. Και περνούν γρήγορα-γρήγορα τα νομοσχέδια. Είναι και ο λόγος που μεθοδεύεται η μείωση-συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων.
Ο Μεγάλος Αδελφός είναι εδώ.

Σε αγαστή συνεργασία με το "τσίρκο" των δελτίων των 8.
Προς το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ:

Για να το πετύχουν θα χρειαστούν παράλληλα την βοήθεια των συνήθων μαϊντανών της μη μαρξιστικής αριστεράς ( Κύρκοι και λοιποί συγγενείς). Δηλαδή «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης». Κάτι σαν του Τζανεττάκη του 1989 και του Ζολώτα του 1990. Ποιοι από εσάς θέλετε να το ζήσετε ή να το ξαναζήσετε;

ΣTO «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ»

Πλησιάζουμε προς εποχές όπου τα οικονομικά θέματα θα είναι συνδεδεμένα με τα πολιτικά ζητήματα. Ξέρουν ότι ο κόσμος θα αντιδράσει, ζητώντας "εναλλακτική" πρόταση. Δεν ξέρουν την ποιότητα και την δυναμική της "εναλλακτικής πρότασης" στην κοινωνία. Η μαρξιστική αριστερά ας μην τους απογοητεύσει. Διαφορετικά θα βρεθεί "πίσω από τις εξελίξεις". Αν η αριστερά δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων θα καταντήσει μια σύναξη γραφικών

Αριστερό Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Τώρα!

Υ.Γ.
Τα videakia της Αργεντινής - Kirgistan δεν νομίζω ότι τους έδωσες την σημασία που του πρέπει. Ειδικά της Αργεντινής που περιγράφουν παρόμοιες μεθοδεύσεις στην "αντιμετώπιση του εξωτερικού χρέους" από τις εκεί "σοβαρές και υπεύθυνες" κυβερνήσεις. Ήταν τόσο σοβαρές ώστε ο ένας Πρόεδρος να φύγει με ελικόπτερο από την στέγη( σε στυλ Παλαιοκώστα )!

Ενώ σε μία απομονωμένη χώρα της Ασίας (Κιργιστάν) ο κόσμος παίρνει με τις πέτρες(τι μας θυμίζει άραγε η φράση?)
την εκεί φαύλη και διεφθαρμένη κυβέρνηση του "κληρονομικού δικαιώματος"..

nikos__alfa είπε...

cynical
προσπέρασες το πρώτο μέρος της πρότασης μου που είναι ο διάλογος για το θέμα της άρνησης του χρέους που θα αποσαφηνίσει όλα τα ερωτήματα που εκ των πραγμάτων τίθενται,Και αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα και γρήγορα,δεν φτάνουν τα άρθρα του Καζάκη και του Μαρκέτου και τα σχόλια επαυτών!Εκτός και αν θέλουμε να συζητάμε ενώ το ΔΝΤ και η ελεγχόμενη πτώχευση θα εγκαθιδρύονται στη χώρα!
Θεωρώ δεδομένο ότι αυτή η πολιτική ηγεσία που αναφέρει ο Δ.Καζάκης που αναζητά η κοινωνία για ριζοσπαστικές αλλαγές δεν υπάρχει σήμερα σε οργανωμένη μορφή,εκτός και αν γνωρίζετε εσείς κάτι περισσότερο επ αυτού,χωρίς να εννοώ ότι δυνάμεις από το ΚΚΕ, το Σύρριζα και τμήμα του Πασοκ δεν μπορούν και πρέπει να είναι στον αγώνα ενάντια στο κυρίαρχο σύστημα και το εργαλείο του το χρέος, για την υποδούλωση όλων μας!Αρα το δημοψήφισμα ως πολιτικό αίτημα είναι η μόνη διέξοδος για να θέσεις το πρόβλημα στην κοινωνία ,να προκαλέσεις πλατύτερη συζήτηση και να πάρουν όλοι θέση πάνω στο πρόβλημα!Ακόμη και χωρίς να φτάσουμε σε δημοψήφισμα πιστεύω ότι θα είναι άκρως θετικό και ωφέλιμο για την κοινωνία να συζήτήσουμε συγκεκριμένα για το χρέος και τους τρόπους επίλυσης του προβλήματος!Ας μη τρομάζουμε από το ομολογουμένως μέγα βάρος του εγχειρήματος!Μια συγκεκριμένη πολιτική πράξη ένα συγκεκριμένο αίτημα,μια τέτοια πολιτική πρόταση θα προσελκύσει πολύ κόσμο που θα βοηθήσει για την λύση των οργανωτικών και πολιτικών προβλημάτων!Να μη περιμένουμε πάρα μόνο πολύ λίγο!

You Pay Your Crisis είπε...

Νικο-αλφα

δεν προσπερασα την προταση σου για δημοψηφισμα.

Εγραψα απλως τις επιφυλαξεις μου, για το λογο οτι δεν εχω πειστει για το αιτημα. Αν δεν κατασταλαξουμε οτι αυτο που αιτουμεθα θα εχει και το μικροτερο τιμημα, πώς θα πεισουμε τον απλο κοσμο;

Να κανουμε ενα εσωτερικο (στο βλογ) δημοψηφισμα πανω στα εξης:

1. Παμε ΔΝΤ
2. Ζηταμε επαναδιαπραγματευση του χρεους ωστε να πληρωθει σε μεγαλυτερο χρονο, και να μειωθουν οι δοσεις.
3. Παυση πληρωμων και εξοδο απο ευρω.
4. αλλο

Οκ Θα κανω μια αναρτηση θετοντας το ζητημα προς ολους σας...

cynical

You Pay Your Crisis είπε...

Ανωνυμε

εχω ανεβασει και κειμενα και βιντεο για Αργεντινη. Μολις τωρα 7 του Αυγεροπουλου . Δεν θυμαμαι για ποιο μου λες.

Για την Κιργιζια το ειδα, αλλα δεν κολαει αυτη τη στιγμη, εκτος απο το γεγονος οτι δειχνει οτι μια λαικη εξεγερση ειναι εφικτη, και γιατι οχι και εδω.

Δεν ειναι οτι εχω αντιρρηση να ανεβει (για ονομα του θεου) αλλα με προλαβαν αλλα κειμενα που θεωρησα πιο επικαιρα.

κανενα προβλημα.

Αυτη τη στιγμη παει να φτιαχτει ενα αριστερο ενωτικο μετωπο με σκοπο το χρεος και δεν ξερω ακομα τι πολιτικη λυση θα εχει να προτεινει.

Δεν μπορω να κανω coordination περα απο αυτο που κανω. Δεν εχω τη δυνατοτητα, το χρονο, τη γνωση, την εμπειρα...

nikos__alfa είπε...

cynical
Συγγνώμη για την καθυστέρηση!
Φαίνεται ότι προχωράμε μπροστά παρόλες τις δυσκολίες!
Επιφυλάξεις και φόβους για την πιο σωστή πρόταση έχουμε όλοι μας!
Πρέπει να πλουτίσει ο διάλογος γύρω από το θέμα της στάσης πληρωμών,της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους,της εξόδου η όχι από το ευρώ και τι κάθε ένα συνεπάγεται!
Νομίζω ότι η ανάρτηση σου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει βήμα διαλόγου που θα διαρκέσει 2 εβδομάδες περίπου και η ψηφοφορία να αρχίσει την 2η εβδομάδα και να διαρκέσει ακόμη μία ώστε η όλη διαδικασία να τελειώσει σε τρείς εβδομάδες.
Στό 4. να μπεί το:"Στάση πληρωμών με παραμονή στο ευρώ" που αντιστοιχεί στην πρόταση του Σπ.Μαρκέττου!Ας αποφύγουμε τις απεραντολογίες που θα προκαλέσουν σύγχυση και πιθανόν να εκτροχιάσουν την συζήτηση.Με επιφύλαξη αυτό το τελευταίο!
Από ότι εχω δει μέχρι τώρα σε δημοσιεύσεις το 2. αντιστοιχεί ως ύστατη λύση ,όπως λέει, σε πρόταση του Γ.Δραγασάκη του Συνασπισμού ενώ το 3.στην πρόταση του Δ.Καζάκη.
Παρακαλώ θερμά και τους τρείς προαναφερόμενους να μπουν σε απευθείας διάλογο στο βλογ για να δούμε απόλες τις πλευρές τι παίζει!
Ελπίζω η ψηφοφορία να μπει και στα συνεργαζόμενα ιστολόγια για να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή!
Καλό κουράγιο!

Γαληνός είπε...

ΠΕΡΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΣ ΟΥΔΕΙΣ ΛΟΓΟΣ

"Στο διεθνές δίκαιο υπάρχει πρόβλεψη για την μονομερή άρνηση μιας χώρας να πληρώσει τα χρέη της, όταν συντρέχουν τρεις λόγοι: (α) Ο δανεισμός έγινε με ανήθικο και παράνομο τρόπο. (β) Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν προς το συμφέρον του λαού και της χώρας. (γ) Οι δανειστές γνώριζαν πολύ καλά ποιους δάνειζαν και για ποιο σκοπό. Αυτή η ρήτρα του διεθνούς δικαίου, αποκαλείται odious debt.

Τελευταίο παράδειγμα είναι το Εκουαδόρ, το οποίο τον Δεκέμβρη του 2008 ανακοίνωσε πλήρη παύση πληρωμών, χωρίς να κηρύξει πτώχευση"

Ακόμη,
http://www.market-talk.net/index.php/id/8669>Η συμφωνία που θα βάλει θηλιά στο λαιμό της Ελλάδος

"Είναι άλλο να αθετήσεις υποχρέωση προς του θεσμικούς επενδυτές και άλλο προς το ΔΝΤ και τρίτες χώρες. Τους θεσμικούς μπορείς να τους φεσώσεις, διακρατικά δάνεια όχι."

Γαληνός είπε...

(το δεύτερο λινκ είναι από http://www.market-talk.net/index.php/id/8669

"Θυμηθείτε όμως τα λόγια μου, αν αυτή η συμφωνία ολοκληρωθεί και εκταμιευτούν στα επόμενα χρόνια αυτά τα 120 δις, θα είναι αυτό που θα βάλει θηλιά στο λαιμό της χώρας μας για τα επόμενα 100 χρόνια."

Γαληνός είπε...

Τέλος, στο κύριο άρθρο και στα υπόλοιπα σχόλια, πιστεύω πως πρέπει να πούμε την αλήθεια:

Η στάση πληρωμών θα έχει πολύ σκληρές συνέπειες στην τσέπη μας. Αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα (για 5-10 χρόνια).

Με έξοδο από το ευρώ, θα μπορέσουμε αρκετά γρήγορα να γίνουμε ανταγωνιστικοί, να ξανακάνουμε βιομηχανία, να πέσει η ανεργία κλπ.

Τώρα, όσον αφορά αν θα πρέπει να κάνουμε μια υπέρβαση προς άλλο σύστημα. Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει.

Σίγουρο είναι, πως η στάση πληρωμών χωρίς ρύθμιση του χρέους (πλήρη άρνηση του) θα έχει γεωστρατηγικές συνέπειες.. Γαιτί μπορεί να πτωχεύσουν ξένες επιχειρήσεις, και τα άλλα κράτη δε θα μας το συγχωρέσουν( Η Τουρκία θα καθήσει ήσυχη..)

Άρα, πιο ρεαλιστικό στην παρούσα φάση είναι παύση πληρωμών, με μελλοντική αποπληρωμή ενός μέρους του, ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΟΝΟ. ΚΑι φυσικά, έξοδο από το ευρώ.

Φυσικά, αν κερδίσουμε να μας τα χαρίσουν (2008-Εκουαδόρ), δε θα πούμε όχι.

Αυτό πάντως που επέλεξαν, είναι ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.. να ξαναδανειστούμε !@) ΔΙΣ>......... και να φύγουμε από την κρίση σε 20-30 χρόνια..........